Uniwersalny chleb pszenny
Jeśli marzy Ci się domowy chleb, ale do tej pory brakowało Ci odwagi lub czasu to zachęcam Cię do rozpoczęcia chrupiącej przygody od tego przepisu. To uniwersalna receptura na prosty chleb pszenny. Z jednego przepisu możesz upiec albo okrągły chleb formowany, albo bochenek w keksówce. Wybór należy do Ciebie!
Czas całkowity: 0 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 0 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- letnia woda - 270 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 7 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy suszone drożdże, sól. Letnią wodę łączymy z oliwą.
2. Do suchych składników wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
3. Jeśli decydujemy się na chleb formowany, ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem w ciepłym miejscu.
4. Jeśli decydujemy się na chleb z keksówki, przekładamy ciasto do formy posmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą lub wyłożoną pergaminem. Wierzch wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
5. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z formy na oprószony mąką blat, formujemy krągłą kulę zbierając boki ciasta ku środkowi.
6. Uformowany bochenek umieszczamy w wiklinowym koszyku oprószonym mąką lub wykładamy sitko ściereczką posypaną mąką. Przekładamy do środka ciasto złączeniem ku górze, wierzch przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
7. Wyrośnięte ciasto w keksówce skrapiamy oliwą.
8. Wyrośnięte ciasto formowane przerzucamy na wyłożoną pergaminem blachę. Wierzch nacinamy według fantazji.
9. Chleby pieczemy metodą góra-dół w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni przez kolejnych 20 minut.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą de Luxe.