Gofry bananowe

Gofry bananowe
Zdjęcie - Gofry bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tydzień rozpoczynamy goframi, ale nie takimi zwykłymi, tylko z bananów. Z takich czarnych bananów z plamkami, z odciśniętą kratką z koszyka, w którym leżały. Z bananów, na które już nie było chętnych. Z bananów, które niektórzy wyrzucają. Według badania przeprowadzonego na Politechnice Gdańskiej, w grupie osób regularnie kupujących banany tylko 14% osób zje owoc z wyraźnie brązowymi plamkami. Cała reszta badanych według swoich deklaracji wyrzuci tak wyglądający owoc do kosza. Dlatego bardzo Was proszę, jeżeli macie takie już trochę "zmęczone" banany nie wyrzucajcie ich. Naprawdę można je zjeść lub wyczarować z nich jeszcze dużo pyszności.

Zdjęcie - Gofry bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gofry z bananów są bardzo łatwe do przygotowania. Potrzebujemy jedynie:
  • mąkę,
  • sodę,
  • odrobinę soli,
  • banany z plamkami,
  • masło,
  • jaja,
  • maślankę.
Cukier jest opcjonalnym dodatkiem i uważam, że można go śmiało pominąć. Podczas dojrzewania bananów (czyli wtedy, gdy pojawiają się brązowe plamki) skrobia zamienia się w glukozę i fruktozę przez co są dużo słodsze niż były jako zielone, czy żółte. Oczywiście niezbędna będzie też gofrownica. Z doświadczenia polecam taką z większą mocą - ok. 1400W. Gofry tuż po upieczeniu mogą być trochę miękkie, jednak po odłożeniu na kratkę zrobią się chrupiące.

Zdjęcie - Gofry bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

GOFRY, banay dojrzałe banany KATEGORIA RODZAJ KUCHNI Ilość: ok. 30 szt.
Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj
ze zdjęciembez zdjęcia Zdjęcie - Gofry bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gofry bananowe Jeżeli macie takie już trochę "zmęczone" banany nie wyrzucajcie ich. Zróbcie sobie pyszne gofry. przygotowanie: 5 minpieczenie / smażenie / gotowanie: 20 min czas całkowity: 25 min Składniki:
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3 banany (ok. 270g po obraniu)
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • ½ szklanki maślanki
  • 1-2 łyżki cukru
Przygotowanie: Jak przygotować Gofry bananowe?
  1. Mąkę przesiać z sodą, wymieszać z solą. Odstawić na bok.
  2. W większej misce rozgnieść widelcem banany, wymieszać z roztopionym masłem, jajami i maślanką.
  3. Do mokrych składników wsypać suche, wymieszać do połączenia.
  4. Gofrownicę rozgrzać, nałożyć porcję ciasta, piec 2-4 minuty ( w zależności od wielkości gofrów). Odłożyć na kratkę do czasu upieczenia wszystkich gofrów.
  5. Podawać z dowolnymi dodatkami np. świeżymi owocami, syropem klonowym.

Smacznego!
Copyright: Pełny talerz 2020
PROWADZISZ KONTO NA INSTAGRAMIE? Zrób zdjęcie, oznacz mnie - @pelnytalerz i dodaj hashtag #pełnytalerz. Chętnie zajrzę i zostawię ❤ Zdjęcie - Gofry bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów