Pasta z pieczarek
- Wynik: 15
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Kolejną pastą do chleba będzie pasta z pieczarek. Duszone na maśle z cebulą, przyprawione ulubionymi ziołami i zmiksowane dają wspaniałe smarowidło do chleba. Czasami naprawdę niewiele potrzeba, żeby zrobić coś pysznego. Ta pasta jest tego przykładem.
Składniki- pieczarki - 300 g
- cebula - 2 szt.
- masło - 2 łyżki
- olej - 2 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- majeranek - 1 łyżeczka
- kumin - 2 szczypty
- natka pietruszki - 1/2 pęczka
Umyte pieczarki przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć, aż zmięknie, następnie dodać pieczarki i majeranek. Smażyć tak długo, aż cały woda z pieczarek wyparuje a cebula będzie miękka. Dodać masło i smażyć jeszcze aż pieczarki się zrumienią. Przełożyć pieczarki do wysokiego naczynia, dodać natkę pietruszki, szczyptę kuminu i wszystko razem zmiksować. Przyprawić do smaku sola i pieprzem i jeszcze raz wszystko wymieszać. Podawać na chleb po schłodzeniu.
Smacznego:)