Budyń czekoladowy z frużeliną wiśniową
przepis:
Frużelina:
1 szklanka mrożonych wiśni
3/4 szklanki wody
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do połowy wody dodać wiśnie i zagotować je w garnuszku.
Następnie dodać cukier i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w reszcie wody.
Ponownie zagotować.
Budyń:
0,5 l mleka
2 łyżki kakao
1-2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę ziemniaczaną, kakao i cukier rozrobić w połowie mleka.
Drugą połowę mleka zagotować i wlać do niego mleko z mąką i kakao.
Gotować aż budyń zrobi się gęsty.
Budyń wyłożyć do pucharków, na wierzchu ułożyć frużelinę wiśniową.
Budyń odstawić do ostygnięcia, a potem udekorować bitą śmietaną i roztopioną czekoladą.
1 szklanka mrożonych wiśni
3/4 szklanki wody
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do połowy wody dodać wiśnie i zagotować je w garnuszku.
Następnie dodać cukier i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w reszcie wody.
Ponownie zagotować.
Budyń:
0,5 l mleka
2 łyżki kakao
1-2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę ziemniaczaną, kakao i cukier rozrobić w połowie mleka.
Drugą połowę mleka zagotować i wlać do niego mleko z mąką i kakao.
Gotować aż budyń zrobi się gęsty.
Budyń wyłożyć do pucharków, na wierzchu ułożyć frużelinę wiśniową.
Budyń odstawić do ostygnięcia, a potem udekorować bitą śmietaną i roztopioną czekoladą.