Młoda kapusta z maślaną zasmażką
Po zimie wszyscy z utęsknieniem czekamy na świeże warzywa. Jednym z nich jest młoda kapusta.
Przegladając różne przepisy na świeżą kapustkę stwierdzam , że w każdej kuchni przygotowuje się ją inaczej. Wypróbowałam wiele przepisów ,ale zawsze wracam do starego przepisu mojej mamy. Choć wiem, że dodatek maślanej zasmażki ma wielu przeciwników , to jednak zdecydowanie taka wersja najbardziej smakuje moim domownikom /mnie również/. Pozostanę wierna tej właśnie wersji, a dodatek kilku moich ulubionych składników w niewielkim stopniu podkreśla tylko mój indywidualny styl smaku i gotowania.
Składniki:
- 1 średniej wielkości główka młodej kapusty
- 2 dojrzałe pomidory
- 2 suszone pomidory
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka suszonych warzyw / przyprawa -warzywko/
- 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- ok. 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz /do smaku/
- świeży koperek
- ocet balsamiczny / do smaku/
Wykonanie:
- Kapustę obrać z zewnetrznych liści , umyć , przekroić na pół , wyciąć głąb.
- Pomidory sparzyć / można zdjąć skórkę/ i pokroić w ćwiartki, obraną cebulę przekroić na pół/ można posiekać/.
- Kapustę poszatkować i umieścić w głębokim garnku.
-Dodać połówki cebuli , pomidory świeże i suszone oraz "warzywko".
-Na dno garnka wlać ok. 1 szklanki wody i mieszając obgotować całość ok 5 minut.
- Doprawić do smaku /sól, cukier, ocet/ i gotować ok.20 minut / najlepiej do miękkości kapusty/.
-Z masła i mąki przygotować lekką zasmażkę , połączyć z kapustą i krótko zagotować.
-Dodać posiekany koperek / 2 łyżki/ i pieprz do smaku
-Kapustę podawać z pieczywem oraz jako dodatek do mięsa i ziemniaków.
-Przed podaniem skropić octem balsamicznym.