Nie ma to jak smakowita kanapka! A wiadomo, że podstawą udanej kanapki jest chleb, dlatego przygotowałam dla Was przepis na jesienny chleb kanapkowy z dynią.
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam polędwiczki z suszonymi pomidorami. Proste w wykonaniu, smakują rewelacyjnie, przez pomidory danie ma wyrazisty smak. Mięso wychodzi delikatne
Postanowiłem sprawić, żeby jabłczanka była bardziej aromatyczna i jabłka ugotowałem wraz z korą cynamonu, goździkami, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Oczywiście słuchając rad babci, zabieliłem zupę odrobiną mąki i kwaśną śmietaną. Taka jabłczanka nie potrzebuje już innych dodatków, ale możecie ją podać z makaronem, albo z ziemniakami i okrasą; ponoć tak smakuje najlepiej, ale nawet ja, po wielu latach, nie odważyłem się na takie połączenie.
Krem z marchewki i batata to zdecydowanie jedna z moich ulubionych jesienno-zimowych zup. Taka gęsta i sycąca zupa zawsze rozgrzewa mnie w chłodne dni. Tym razem postanowiłam zaszaleć i dodałam słodkie i bardzo dojrzałe mango ! Ten egzotyczny owoc nadałzupie słodyczy i ciekawego smaku.
Popularne ciasteczko dla dzieci ma zdecydowanie zbyt długi skład i stanowczo zbyt dużo w nim cukru. Dlatego ja przygotowałam swoją wersję, słodzoną odrobiną miodu i z dodatkiem gruszki. Jej dodatek nie jest konieczny, ale to zawsze sposób, by przemycić dziecku owoc
Musztardę połączyć z olejem, sokiem z cytryny, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.Ogórek przekroić wzdłuż na ćwiartki, a potem pokroić je w talarki.Ogórek wymieszać z ciecierzycą i natką pietruszki, polać sosem.
Mam nadzieję, że lubicie naleśniki na wytrawnie? U nas królują te na słodko, ale syn ulubił sobie też w wersji wytrawnej i co jakiś czas domaga się takich właśnie. Tym razem zrobiłam z łososiem, szpinakiem, fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą. Naleśniki wyszły super
Seler i gruszkę obrać, a następnie utrzeć, seler na drobnych oczkach tarki, gruszkę na grubych.Do selera dodać, chrzan, jogurt, natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Bułeczki z sezamem al’a bajgle dla osób lubiących świeże, chrupiące i pachnące pieczywo na śniadanie ! Przygotowywane trochę inną metodą niż tradycyjne bajgle, które obgotowuje się w wodzie z cukrem, ale równie pyszne !