Ciasteczka korzenne
Według mnie dzisiejsze ciasteczka korzenne to świetna alternatywa dla pierników. Są chrupiące i delikatne jak kruche ciasteczka, z wyraźnym smakiem aromatycznych przypraw i bardzo łatwo się je wałkuje. Gotowe ciasteczka bardzo dobrze znoszą przechowywanie. Po przestudzeniu wystarczy przełożyć je do puszki lub słoika i możemy cieszyć się smakiem domowych ciastek przez kilka tygodni. O ile tak długo jeszcze zostaną nie zjedzone ;) Ciasteczka z tego przepisu można ozdobić lukrem tak samo jak pierniki. Po wskazówki jak lukrować pierniki zapraszam do wpisu z poradnikiem lukrowania.
W zależności od grubości rozwałkowanego ciasta, z podanych składników upieczemy od 4 do 6 dużych blaszek ciasteczek.
Składniki:0,5 kg mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
25 g przyprawy do piernika
szczypta soli
200 g masła
1 łyżka tłustej śmietany
3 jajka
Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce.
Dodajemy masło i wyrabiamy w stojącym mikserze lub zagniatamy rękami do czasu otrzymania drobnej kruszonki.
Dodajemy jajka i śmietanę. Wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno na tym etapie przypominać miękką plastelinę.
Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na min. 1 godzinę. Dzięki temu będzie łatwiej się je wałkowało, a gotowe ciasteczka zachowają swój kształt.
Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm podsypując w razie potrzeby mąką. Warto pamiętać, że zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasteczka zrobią się twarde po upieczeniu. Wykrawamy ciasteczka i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, góra i dół, bez termoobiegu.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Po potrzebne akcesoria cukiernicze i dekoracje zapraszam Was serdecznie do mojego sklepu. Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)