Bardzo dobry, sycący chlebek z mieszanki mąki pszennej, razowej, nasion słonecznika, dyni i z kawałkami suszonych pomidorów. Naturalny, suchy zakwas, można pominąć, ale dodaje on ciastu szlachetności i przedłuża jego świeżość.
Wszystkie składniki (oprócz oleju) miksujemy na gładką masę. Olej rozgrzewamy do 170ºC.
Zwilżonymi dłońmi lub za pomocą dwóch łyżek formujemy małe pączki i smażymy na złoty kolor na oleju Kujawskim.
Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy...
Te urocze markizy pochodzą z Austrii, ale są równie popularne w Niemczech (szczególnie w Bawarii) oraz w Szwajcarii. Ciasteczka z Linzu można kupić w każdym większym sklepie, ale największą frajdę sprawia przygotowywanie ich w domu, co uwielbiają wszystkie dzieci. Te duże również. 😉 Co w Linzer Augen wyjątkowego? Głównie fakt, że ciastko składa się z dwóch połówek przełożonych konfiturą lub marmoladą.
Czekoladową ciemną masę tworzy brownie podkręcone przyprawą korzenną, jasna masa to nie do końca sernik, bowiem jego bazą jest mascarpone. Wierzch dekorujemy ulubionymi pierniczkami. Ja wybrałam czekoladowe serca z truskawkowym nadzieniem, ale świetnie będą tu również wyglądały piernikowe ludziki.
Mocno czekoladowe (głównym składnikiem jest czekolada), a przy tym bardzo proste w przygotowaniu. Tutaj niczego nie można zepsuć. Brownie zawsze wychodzi. Moja dzisiejsza propozycja to brownie świąteczne czyli cudna rodzinka Rudolfów.
Ho Ho Ho coraz bliżej święta! Mamy już grudzień, zatem czas zaplanować wypieki. Pierwszą propozycją na bożonarodzeniowe śniadanie jest świąteczna bagietka z imbirem, miodem i kurkumą.
Kolejne ciasteczka, które idealnie pasują na Święta :-) Można zrobić je sporo wcześniej, bo z dnia na dzień robią się bardziej miękkie i lepiej smakują. Proste i szybkie w przygotowaniu, nic tylko robić :-)
Tym razem zrobiłam szybkie bułki drożdżowe posypane czarnuszką ! Idealne jako dodatek do dań, sałatek lub na śniadanie czy kolacje w towarzystwie lubionych dodatków. Przepis jest wegański, ale oczywiście zamiast mleka roślinnego można użyć krowiego.
Jej słodko-kwaśny smak doskonale orzeźwia latem, lecz jak się okazuje również po podgrzaniu, nabiera doskonałego smaku i miodowej słodyczy. Dlatego dodatek cukru jest już zbędny. Grzaniec z wina śliwkowego przygotowałem z dodatkiem korzeni i ziół: gałązek świeżego rozmarynu, nasion kopru włoskiego, ziarenek kardamonu, gwiazdek anyżu oraz lasek cynamonu.
Amarantus ekspandowany to produkt, który ostatnio stał się bardzo popularny. Nie bez powodu. Świetnie nadaje się do przede wszystkim do batoników: jego ziarenka są chrupiące i drobne. W moim przepisie zostały zlepione głównie za pomocą masła migdałowego i czekolady. Powstała przepyszna i zdrowa przekąska.
Chlebek jest bardzo ciekawy i pasuje na ten świąteczny czas. Oprócz walorów wizualnych ma również smakowe i zachęcam do jego upieczenia. Naprawdę warto!
Jeśli szukacie pysznego, prostego i szybkiego przepisu na piernika to polecam Wam ten. Wychodzi puszysty, krem budyniowy i powidło śliwkowe pasuje do niego idealnie. Moje dzieci oszalały na jego punkcie i mam oczywiście zrobić na Święta :-)