Barszcz czerwony na zakwasie z warzywami

Barszcz czerwony to zupa, która najbardziej kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Choć w Wigilię jemy go najczęściej z uszkami to ja jednak wolę go w wersji na bogato z kawałkami buraków, marchewki i ziemniakami. Oczywiście taki barszcz musi być koniecznie zrobiony na domowym zakwasie !

Jeśli chodzi o zakwas buraczany to warto spożywać go nie tylko od święta.  Wykazuje on właściwości, które chronią nas przed wirusami, a nawet rakiem!
Buraki bogate są w błonnik, składniki mineralne takie jak : fosfor, magnez, żelazo, wapń, oraz witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, witamina B3 lub inaczej PP);

Dodatkowo sok z kiszonych buraków przyspiesza wydalanie z organizmu kwasu moczowego. Tego rodzaju detoksykacja stanowi profilaktykę kamicy nerkowej oraz wspiera leczenie chorób reumatycznych. Pomaga w redukcji wagi, pozytywnie wpływa na trawienie i obniżenie cholesterolu.

Betanina zawarta w soku z buraków kiszonych ma właściwości przeciwutleniające. Chroni ona komórki przed rakiem. Substancja ta może być stosowana w profilaktyce nowotworów oraz wspomagająco w ich leczeniu (zwłaszcza raka pęcherza, raka żołądka i raka jelita grubego).

Podsumowując, zakwas z buraków to niezaprzeczalnie bomba odżywcza, którą powinno się pi przez cały rok !

Przepis na zakwas możecie przeczytać znajdziecie tutaj:
https://marcepanowakuchnia.pl/2017/12/barszcz-kiszony/

Zdjęcie - Barszcz czerwony na zakwasie z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Świąteczny Barszcz czerwony
na zakwasie

Składniki:
Buraki ok. 8-10 małych
1 szklanka zakwasu z buraków (można dać więcej)
2 średnie marchewki
1-2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
łyżka soli
łyżeczka cukru
pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Buraczki i marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą lekko ponad warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól i cukier. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Wlewamy zakwas i jeszcze chwilę gotujemy. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Zupę doprawiamy do smaku, można też zabielić barszcz mlekiem lub śmietaną. Zupę podajemy z ziemniakami.

Zdjęcie - Barszcz czerwony na zakwasie z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz czerwony na zakwasie z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Czerwony barszczyk na  mięsnym wywarze

Czerwony barszczyk na mięsnym…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Inlagd sill - szwedzkie śledzie
3

Inlagd sill - szwedzkie śledzi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Śledzie z pieczoną papryką i fetą
1

Śledzie z pieczoną papryką i f…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Śledzie z porem i jabłkiem
1

Śledzie z porem i jabłkiem

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Kulebiak z kapustą kiszoną, grzybami i wędzonymi śliwkami
1

Kulebiak z kapustą kiszoną, gr…

food² food²
Food Square

Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami
1

Aromatyczny bulion grzybowy z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Botwinka z mlekiem kokosowym
3

Botwinka z mlekiem kokosowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sałatka z komosą, burakiem i fetą
1

Sałatka z komosą, burakiem i f…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem
1

Gofry tymiankowe z pieczonym b…

food² food²
Food Square

Kokosowa botwinka

Kokosowa botwinka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zupa z botwinki z fasolą i ziemniakami
3

Zupa z botwinki z fasolą i zie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Burek, börek, byrek, bureki - przekąska z serem feta i botwiną
1

Burek, börek, byrek, bureki -…

food² food²
Food Square