Sernik z palonym masłem


Uwielbiam serniki, o czym pewnie już nie raz pisałam. Dlatego, jeśli mam przygotować ciasto na jakąś wyjątkową okazję, z dużym prawdopodobieństwem, graniczącym z pewnością będzie to właśnie sernik. Inspiracją do powstania tego sernika był przepis Ani Włodarczyk z bloga strawberiesfrompoland.pl, który dostosowałam do moich potrzeb (zawartości lodówki). Głównym bohaterem sernika, poza serem oczywiście (u Ani jest to ser Philadelphia, u mnie twaróg sernikowy z dodatkiem serka Philadelphia) jest palone masło. Powstaje ono w procesie silnego i powolnego podgrzewania, dochodzi wówczas do oddzielenia się tłuszczu od białek, które to opadają na dno rondelka, gdzie nadal są podgrzewane. W ten sposób palone masło zyskuje karmelową barwę i wspaniały słodki, orzechowy aromat. Tak przygotowane masło to jeden z podstawowych składników kuchni francuskiej. Często używa się go do deserów jako bazy kremów, lodów lub ciast, ale genialnie komponuje się także z warzywami, doskonale podbija też smak mięsa i ryb. Wracając do mojego sernika, dzięki palonemu masłu zyskał wyjątkowy smak. Jest aksamitny i kremowy, z powodzeniem możecie włączyć go do repertuaru świątecznych wypieków. Zdjęcie - Sernik z palonym masłem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
Spód:
75 g masła
135 g bułki tartej
3 łyżki cukru
szczypta soli
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego
250 g serka Philadelphia
4 jaja
150 g cukru
150 g masła
Dekoracja:
karmel przepis
orzechy pekan
Przygotowanie:
Spód: na patelni roztapiamy masło, wsypujemy bułkę tartą, cukier i sól, mieszamy i czekamy aż bułka się nieco zrumieni, po czym zdejmujemy z palnika i zawartość patelni przesypujemy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm). Ugniatamy, aby powstał zwarty spód.


150 g masła umieszczamy w rondelku (najlepiej białym emaliowanym, wtedy będzie dobrze widać stopień palenia masła) i podgrzewamy do momentu, aż masło zacznie brązowieć, pojawią się w nim ciemne drobinki. Zdejmujemy z palnika i gdy trochę przestygnie wsypujemy cukier i mieszamy.


W misie miksera mieszamy twaróg z serkiem Philadelphia i jajkami, po czym dodajemy przestudzone masło z cukrem i miksujemy do połączenia się składników, niezbyt długo, żeby nie napowietrzyć zbytnio masy serowej. Masę przelewamy do tortownicy z przygotowanym wcześniej spodem i pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 70 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a po wystudzeniu chłodzimy kilka godzin w lodówce. Po schłodzeniu dekorujemy karmelem lub białą czekoladą i orzechami pekan.

Zdjęcie - Sernik z palonym masłem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Sernik z palonym masłem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z palonym masłem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Sernik dyniowy na spodzie z Oreo
2

Sernik dyniowy na spodzie z Or…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Czekoladowy orzeszek

Czekoladowy orzeszek

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Białkowy Piegusek z żurawiną

Białkowy Piegusek z żurawiną

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ucierane ciasto imbirowe

Ucierane ciasto imbirowe

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepis na idealne ciasto francuskie krok po kroku

Przepis na idealne ciasto fran…

food² food²
Food Square

Ciasto drożdżowe z jabłkami bez wyrabiania
1

Ciasto drożdżowe z jabłkami be…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Sernik na serkach homogenizowanych
2

Sernik na serkach homogenizowa…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Rurki z twarogowo-jabłkowym nadzieniem

Rurki z twarogowo-jabłkowym na…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drożdżówka z serem
2

Drożdżówka z serem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka twarogowe z jabłkiem
1

Ciasteczka twarogowe z jabłkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto serowo-kajmakowe
2

Ciasto serowo-kajmakowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik z białą czekoladą i pistacjami
3

Sernik z białą czekoladą i pis…

food² food²
Food Square