Sernik z palonym masłem


Uwielbiam serniki, o czym pewnie już nie raz pisałam. Dlatego, jeśli mam przygotować ciasto na jakąś wyjątkową okazję, z dużym prawdopodobieństwem, graniczącym z pewnością będzie to właśnie sernik. Inspiracją do powstania tego sernika był przepis Ani Włodarczyk z bloga strawberiesfrompoland.pl, który dostosowałam do moich potrzeb (zawartości lodówki). Głównym bohaterem sernika, poza serem oczywiście (u Ani jest to ser Philadelphia, u mnie twaróg sernikowy z dodatkiem serka Philadelphia) jest palone masło. Powstaje ono w procesie silnego i powolnego podgrzewania, dochodzi wówczas do oddzielenia się tłuszczu od białek, które to opadają na dno rondelka, gdzie nadal są podgrzewane. W ten sposób palone masło zyskuje karmelową barwę i wspaniały słodki, orzechowy aromat. Tak przygotowane masło to jeden z podstawowych składników kuchni francuskiej. Często używa się go do deserów jako bazy kremów, lodów lub ciast, ale genialnie komponuje się także z warzywami, doskonale podbija też smak mięsa i ryb. Wracając do mojego sernika, dzięki palonemu masłu zyskał wyjątkowy smak. Jest aksamitny i kremowy, z powodzeniem możecie włączyć go do repertuaru świątecznych wypieków. Zdjęcie - Sernik z palonym masłem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
Spód:
75 g masła
135 g bułki tartej
3 łyżki cukru
szczypta soli
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego
250 g serka Philadelphia
4 jaja
150 g cukru
150 g masła
Dekoracja:
karmel przepis
orzechy pekan
Przygotowanie:
Spód: na patelni roztapiamy masło, wsypujemy bułkę tartą, cukier i sól, mieszamy i czekamy aż bułka się nieco zrumieni, po czym zdejmujemy z palnika i zawartość patelni przesypujemy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm). Ugniatamy, aby powstał zwarty spód.


150 g masła umieszczamy w rondelku (najlepiej białym emaliowanym, wtedy będzie dobrze widać stopień palenia masła) i podgrzewamy do momentu, aż masło zacznie brązowieć, pojawią się w nim ciemne drobinki. Zdejmujemy z palnika i gdy trochę przestygnie wsypujemy cukier i mieszamy.


W misie miksera mieszamy twaróg z serkiem Philadelphia i jajkami, po czym dodajemy przestudzone masło z cukrem i miksujemy do połączenia się składników, niezbyt długo, żeby nie napowietrzyć zbytnio masy serowej. Masę przelewamy do tortownicy z przygotowanym wcześniej spodem i pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 70 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a po wystudzeniu chłodzimy kilka godzin w lodówce. Po schłodzeniu dekorujemy karmelem lub białą czekoladą i orzechami pekan.

Zdjęcie - Sernik z palonym masłem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Sernik z palonym masłem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z palonym masłem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Sernik dyniowy na spodzie z Oreo
2

Sernik dyniowy na spodzie z Or…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Sernik gotowany na biszkopcie

Sernik gotowany na biszkopcie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik bananowy z masą kajmakową i orzechami
3

Sernik bananowy z masą kajmako…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Drożdżowa gwiazda z makiem
1

Drożdżowa gwiazda z makiem

food² food²
Food Square

Ciasteczka korzenne
1

Ciasteczka korzenne

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ucierany makowiec
1

Ucierany makowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Brioszka z czekoladą
1

Brioszka z czekoladą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto korzenne Speculoos
1

Ciasto korzenne Speculoos

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Linzer cookies- maślane ciasteczka migdałowe z dżemem
1

Linzer cookies- maślane ciaste…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta bez pieczenia  z żurawinowym nadzieniem
1

Tarta bez pieczenia z żurawin…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tarta makowa
1

Tarta makowa

food² food²
Food Square

Ciasto tortowe z makiem
4

Ciasto tortowe z makiem

ilovebake ilovebake
I Love Bake