Sernik z palonym masłem
Uwielbiam serniki, o czym pewnie już nie raz pisałam. Dlatego, jeśli mam przygotować ciasto na jakąś wyjątkową okazję, z dużym prawdopodobieństwem, graniczącym z pewnością będzie to właśnie sernik. Inspiracją do powstania tego sernika był przepis Ani Włodarczyk z bloga strawberiesfrompoland.pl, który dostosowałam do moich potrzeb (zawartości lodówki). Głównym bohaterem sernika, poza serem oczywiście (u Ani jest to ser Philadelphia, u mnie twaróg sernikowy z dodatkiem serka Philadelphia) jest palone masło. Powstaje ono w procesie silnego i powolnego podgrzewania, dochodzi wówczas do oddzielenia się tłuszczu od białek, które to opadają na dno rondelka, gdzie nadal są podgrzewane. W ten sposób palone masło zyskuje karmelową barwę i wspaniały słodki, orzechowy aromat. Tak przygotowane masło to jeden z podstawowych składników kuchni francuskiej. Często używa się go do deserów jako bazy kremów, lodów lub ciast, ale genialnie komponuje się także z warzywami, doskonale podbija też smak mięsa i ryb. Wracając do mojego sernika, dzięki palonemu masłu zyskał wyjątkowy smak. Jest aksamitny i kremowy, z powodzeniem możecie włączyć go do repertuaru świątecznych wypieków.
Składniki:
Spód:
75 g masła
135 g bułki tartej
3 łyżki cukru
szczypta soli
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego
250 g serka Philadelphia
4 jaja
150 g cukru
150 g masła
Dekoracja:
karmel przepis
orzechy pekan
Przygotowanie:
Spód: na patelni roztapiamy masło, wsypujemy bułkę tartą, cukier i sól, mieszamy i czekamy aż bułka się nieco zrumieni, po czym zdejmujemy z palnika i zawartość patelni przesypujemy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24 cm). Ugniatamy, aby powstał zwarty spód.
150 g masła umieszczamy w rondelku (najlepiej białym emaliowanym, wtedy będzie dobrze widać stopień palenia masła) i podgrzewamy do momentu, aż masło zacznie brązowieć, pojawią się w nim ciemne drobinki. Zdejmujemy z palnika i gdy trochę przestygnie wsypujemy cukier i mieszamy.
W misie miksera mieszamy twaróg z serkiem Philadelphia i jajkami, po czym dodajemy przestudzone masło z cukrem i miksujemy do połączenia się składników, niezbyt długo, żeby nie napowietrzyć zbytnio masy serowej. Masę przelewamy do tortownicy z przygotowanym wcześniej spodem i pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 70 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a po wystudzeniu chłodzimy kilka godzin w lodówce. Po schłodzeniu dekorujemy karmelem lub białą czekoladą i orzechami pekan.