Sernik bananowy z masą kajmakową i orzechami
Sernik z bananami i masą kajmakową po raz pierwszy pojawił się na Naszym świątecznym stole. Jest to zdecydowanie jeden z lepszych serników jakie zrobiłam. Lekko słodka masa serowa i słodka polewa z masy kajmakowej idealnie się uzupełniają. Pierwszy raz robiłam ten sernik z mamą na imprezę urodzinową. Wyszedł tak dobry, że mama stwierdziła, że musimy zrobić go na Święta ! Dlatego w tym roku sernik bananowy pojawił się w naszym Świątecznym menu ?
Do zrobienia spodu użyłam maślanych herbatników, ale oczywiście możecie użyć też innych ciasteczek ? Do masy serowej dodałam śmietanę kremówkę, która sprawiła, że sernik wyszedł kremowy i rozpływający się w ustach ! Wierzch ciasta polałam masą kajmakową z puszki a następnie udekorowałam orzechami w karmelu !
Koniecznie musicie go spróbować. Z pewnością Wam zasmakuje !
Jeśli lubicie serniki zobaczcie też przepis na “Sernik z kaszą manną”
Sernik bananowy z masą kajmakową i orzechami w karmeluSkładniki:
Spód:
170 -180 g herbatników
70-80 g roztopionego masła ⠀
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
200 ml śmietany kremówki 30%
2 duże banany lub 3 małe
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ⠀
Dekoracja:
Masa kajmakowa w puszce
Orzechy w karmelu
* Można udekorować też plastrami banana
Sposób wykonania:
Ciasteczka rozdrabniamy w mikserze. Masło roztapiamy i wlewamy do ciasteczek. Dokładnie mieszamy. Ciasteczkową masą wylepiamy spód tortownicy, następnie podpiekamy 10-12 min w 180 st.C. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Banany miksujemy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy całe jajka, śmietankę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Miksujemy na gładką masę bez grudek. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy 55-60 min w 170 st.C . Sernik sporo urośnie, ale potem lekko opadnie. Gotowy sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przestudzony sernik smarujemy masą kajmakową z puszki i dekorujemy orzechami w karmelu. Wkładamy na całą noc do lodówki. ⠀
- 170 -180 g herbatników
- 70-80 g roztopionego masła ⠀
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 2 duże banany lub 3 małe
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ⠀
- Masa kajmakowa w puszce
- Orzechy w karmelu
- Ciasteczka rozdrabniamy w mikserze. Masło roztapiamy i wlewamy do ciasteczek. Dokładnie mieszamy. Ciasteczkową masą wylepiamy spód tortownicy, następnie podpiekamy 10-12 min w 180 st.C. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Banany miksujemy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy całe jajka, śmietankę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Miksujemy na gładką masę bez grudek. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy 55-60 min w 170 st.C . Sernik sporo urośnie, ale potem lekko opadnie. Gotowy sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przestudzony sernik smarujemy masą kajmakową z puszki i dekorujemy orzechami w karmelu. Wkładamy na całą noc do lodówki. ⠀