Drożdżowa babka z makiem

Zdjęcie - Drożdżowa babka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Specjalnie nazwalam ten przepis „drożdżowa babka z makiem”, a nie makowiec, bo to takie delikatnie słodkie ciasto, przypominające nieco śniadaniową babeczkę-  nie za słodkie, przełożone odrobiną masy makowej, proste w przygotowaniu.

Zdjęcie - Drożdżowa babka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koncepcja jest taka, żeby przygotować ciasto drożdżowe z małą ilością cukru (cała babka to tylko 3 łyżki!), zwinąć je na kształt rolady, a potem „myk”, włożyć do formy na babkę. Dzięki temu otrzymujemy piękną babkę drożdżową ze świątecznym akcentem- masą makową i rodzynkami nasączonymi sokiem pomarańczowym (lub rumem;)

Zdjęcie - Drożdżowa babka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania babki użyłam gotowej masy makowej (tak wiem, wiele osób mnie pewnie za to zgani, ale ja nie widzę niczego złego w ułatwianiu sobie życia).

Zdjęcie - Drożdżowa babka z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie muszę chyba wspominać, że babka drożdżowa najlepsza jest od razu po upieczeniu, jednak makowe nadzienie sprawia, że jest wilgotna jeszcze kilka dni po upieczeniu (przechowywana naturalnie w szczelnym zamknięciu). Dla mnie to świetny pomysł na słodkie, poświąteczne śniadanie!

Składniki:
  • mąka pszenna - 2,5 szklanki
  • cukier - 3 łyżki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • mleko - 1/2 szklanki
  • masło - 70 g, roztopione i ostudzone (z tego 1 łyżka do nasmarowania foremki)
  • drożdże instant - 1 łyżka
  • jajko - 2 szt
  • masa makowa - 3/4 szklanki
  • rodzynki - 4 łyżki
  • pomarańcza - 1 szt (otarta skórka + sok wyciśnięty z połówki)
  • -
Przygotowanie:

Uwaga, wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowe, mleko lekko podgrzane, masło- rozpuszczone i ostudzone.

Rodzynki namocz przez ok. godzinę (lub dłużej) w soku pomarańczowym. Skórkę otartą z pomarańczy dodaj wraz z rodzynkami do masy makowej.

Do misy miksera włóż wszystkie składniki ciasta (mąkę, cukier, sól, mleko, masło, drożdże i jajka), możesz dodać tez małe opakowanie cukru waniliowego. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, ma wyrosnąć i podwoić swoją objętość.

Po tym czasie przełóż ciasto na lekko podsypaną mąką powierzchnię. Rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm. Na powierzchni ciasta rozsmarują masę makową, całość zwiń wzdłuż dłuższego brzegu w luźną „roladę”. Przełóż do wysmarowanej masłem foremki na babkę „z kominkiem”. Ponownie nakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, ma wyrosnąć i podwoić swoją objętość.

Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut.

Ostudzone ciasto ozdób lukrem lub cukrem pudrem.

Użyłam foremki o średnicy ok. 25 cm.

Przepisy z tych kategorii

Sernik gotowany na biszkopcie

Sernik gotowany na biszkopcie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik bananowy z masą kajmakową i orzechami
3

Sernik bananowy z masą kajmako…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Drożdżowa gwiazda z makiem
1

Drożdżowa gwiazda z makiem

food² food²
Food Square

Sernik z palonym masłem
1

Sernik z palonym masłem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciasteczka korzenne
1

Ciasteczka korzenne

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ucierany makowiec
1

Ucierany makowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Brioszka z czekoladą
1

Brioszka z czekoladą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto korzenne Speculoos
1

Ciasto korzenne Speculoos

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Linzer cookies- maślane ciasteczka migdałowe z dżemem
1

Linzer cookies- maślane ciaste…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta bez pieczenia  z żurawinowym nadzieniem
1

Tarta bez pieczenia z żurawin…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tarta makowa
1

Tarta makowa

food² food²
Food Square

Ciasto tortowe z makiem
4

Ciasto tortowe z makiem

ilovebake ilovebake
I Love Bake