Pierogi z burakiem, gorgonzolą i włoskimi orzechami
Zrobione przy okazji. Przy okazji robienia ruskich pierogów i przy okazji zagospodarowania buraków z barszczyku:-) Bardzo oryginalne w smaku. Fajna alternatywa podania pierogów na Wigilię. Polecam! A tak poza tym jestem ciągle w proszku z przygotowaniami świątecznymi...
Składniki:
na ciasto:
- 500g mąki,
- kefir duży 400 ml,
- sól,
farsz:
- kilka ugotowanych lub upieczonych buraków,
- 50 - 100 g sera gorgonzola,
- garść orzechów włoskich,
- sól, pieprz,
+ 1 łyżka masła i świeża szałwia do polania.
Przygotowanie: Buraki zetrzeć na tarce, dodać rozdrobniony ser i posiekane na drobno orzechy. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu. W tym czasie gdy pierogi się gotują masło roztopić na patelni. Wrzucić cale listki szałwii. Smażyć tak do zrumienienia. Podawać pierogi polane masłem szałwiowym.