Pierogi z burakiem, gorgonzolą i włoskimi orzechami


Zdjęcie - Pierogi z burakiem, gorgonzolą  i włoskimi orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zrobione przy okazji. Przy okazji robienia ruskich pierogów i przy okazji zagospodarowania buraków z barszczyku:-) Bardzo oryginalne w smaku. Fajna alternatywa podania pierogów na Wigilię. Polecam! A tak poza tym jestem ciągle w proszku z przygotowaniami świątecznymi...

Zdjęcie - Pierogi z burakiem, gorgonzolą  i włoskimi orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
na ciasto:

  • 500g mąki,
  • kefir duży 400 ml,
  • sól,

farsz:

  • kilka ugotowanych lub upieczonych buraków,
  • 50 - 100 g sera gorgonzola,
  • garść orzechów włoskich,
  • sól, pieprz,

+ 1 łyżka masła i świeża szałwia do polania.


Przygotowanie: Buraki zetrzeć na tarce, dodać rozdrobniony ser i posiekane na drobno orzechy. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu. W tym czasie gdy pierogi się gotują masło roztopić na patelni. Wrzucić cale listki szałwii. Smażyć tak do zrumienienia. Podawać pierogi polane masłem szałwiowym.
Zdjęcie - Pierogi z burakiem, gorgonzolą  i włoskimi orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wegeteriański pasztet z pieczarek
1

Wegeteriański pasztet z piecza…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kalafior pieczony … z rodzynkami

Kalafior pieczony … z rodzynka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Buraczane kaszotto

Buraczane kaszotto

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Dubu jorim - tofu po koreańsku
1

Dubu jorim - tofu po koreańsku

food² food²
Food Square

Boczniaki duszone z jabłkiem i cebulą

Boczniaki duszone z jabłkiem i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pikantna ciecierzyca pieczona

Pikantna ciecierzyca pieczona

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Zupa z dyni nelson

Zupa z dyni nelson

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kasza pęczak z pieczarkami, szpinakiem i miso

Kasza pęczak z pieczarkami, sz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pomidorowy pasztet  sojowy

Pomidorowy pasztet sojowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dynia Hasselback
1

Dynia Hasselback

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana
2

Baba ganoush – pasta z pieczon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z makaronem chińskim i brokułami
1

Sałatka z makaronem chińskim i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu