Drożdżowa gwiazda z makiem
Ta drożdżowa gwiazda z makiem gościła u mnie w zeszłym roku na Boże Narodzenie. Dlatego wybaczcie zrobione pośpiesznie zdjęcie przed Wigilią, ale myślę, że może kogoś ten przepis jeszcze zainspirować, więc postanowiłem go teraz opublikować. Trochę znudził mi się wtedy tradycyjny makowiec w formie rolady, a także wieniec, który piekę równie często. Dlatego też postanowiłem poszukać nowych inspiracji. Ten fantastyczny sposób na uformowanie ciasta podejrzałem u Pauli z Wilkuchnia. Drożdżowa gwiazda z makiem wygląda bardzo oryginalnie, a zachodu jest z nią tyle samo, co ze zwykłym makowcem. Wystarczy zagnieść ciasto drożdżowe i przygotować samemu porządną masę makową. Chyba nie muszę ponownie powtarzać, o ile taka domowa masa jest lepsza od zapuszkowanej? Bo jest, koniec i kropka! ? W każdym razie, jeżeli macie ochotę zaskoczyć swoich bliskich w te Święta, a makowiec na Waszych stołach to absolutne must bake, to upieczcie tę drożdżową gwiazdę z makiem. Każdy będzie z pewnością nią zachwycony. ?
Ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
- 1 całe jajko + 1 żółtko do posmarowania
- 50 g rozpuszczonego masła
- 150 ml ciepłego mleka
Masa makowa:
- 200 g niebieskiego maku
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka kropli aromatu migdałowego
- ¼ szklanki cukru pudru
- 20 g roztopionego masła
- 1 białko
Lukier:
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki wrzątku
Masa makowa
- Mak zalej wrzątkiem i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Następnie odciśnij za pomocą gazy i zmiel 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Do maku dodaj bakalie, cukier, miód oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Kolejno wlej masło i dodaj lekko ubite trzepaczką białko. Całość wymieszaj.
Zaczyn
- Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aż drożdże się wzburzą.
Ciasto
- Do dużej misy wsyp pozostałą mąkę oraz cukier. Wbij jajko i wlej zaczyn oraz roztopione i schłodzone do temperatury pokojowej masło.
- Wyrób ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Czas wyrabiania powinien wynosić około 10 minut. Gotowe ciasto powinno być miękkie i bardzo elastyczne. W razie potrzeby podsyp większą ilością mąki lub dolej więcej mleka.
- Ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem i przykryj ściereczką. Odstaw na 1,5h do wyrośnięcia.
Formowanie i pieczenie
- Po tym czasie ciasto wyjmij, krótko zagnieć i podziel na 2 równych porcji. Każdą z nich rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Jeden okrąg przełóż na papier do pieczenia przycięty na rozmiar blaszki.
- Wierzch pierwszego okręgu posmaruj masą makową, pozostawiając 2 cm margines i wyrównaj szpatułką. Brzegi posmaruj roztrzepanym żółtkiem, ułóż drugą porcję ciasta i dokładnie sklej.
- Na środek okręgu ułóż miseczkę o średnicy 6-8 cm, która posłuży za margines. Ciasto natnij, tworząc 16 równych trójkątów. Weź dwa trójkąty w obie ręce i zwiń je dwukrotnie do zewnątrz, a następnie sklej je ze sobą rogami. Podobnie postępuj z pozostałymi kawałkami ciasta. Powinna powstać ośmioramienna gwiazda.
- Gwiazdę makową przełóż na blachę i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wierzch posmaruj pozostałym żółtkiem i piecz przez ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, aż ładnie się zarumieni.
Lukrowanie
- Z cukru pudru, soku z cytryny i wrzątku przygotuj lukier. Posmaruj nim za pomocą pędzla jeszcze ciepłe ciasto.
- Gotową gwiazdę makową odstaw do całkowitego wystygnięcia i podawaj.