Ciasto ucierane na kefirze z brzoskwiniami
Ciasta ucierane na kefirze to ciasta, które można przygotować ze wszystkimi, sezonowymi owocami!
W sezonie jesienno-zimowym dodaję do nich jabłka, a potem kiedy już wiosna i lato nadchodzi szaleję ze wszystkim co jest na targu!
Dziś przygotowałam z brzoskwiniami, które dostałam od sąsiadki z jej własnego ogródka.
Pyszne, soczyste, rozpływające się w ustach.
Część przerobiłam na konfitury!
Ale ciacha nie mogło zabraknąć!
Łatwe, szybkie, tanie i pyszne!
próbujcie i Wy!
SKŁADNIKI:
( tortownica 23 cm )
* kefir – 400 g
* jajko – 3 szt
* cukier – 1 szkl
* olej – 0,5 szkl
* cukier wanilinowy – 1 op
* proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki
* mąka pszenna – 2,5 szkl
* brzoskwinie– ok.300 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cukier ubijamy z jajkami, dodajemy kefir i olej, mieszamy.
Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy.
Ciasto wylewamy na blachę, przez sitko posypujemy bułką tartą.
Układamy pokrojone brzoskwinie.
Pieczemy ok. 45 minut w 180C.
Smacznego!