Poduszeczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i gruszką
            Ciasto francuskie jest bardzo wdzięcznym materiałem do przygotowania drobnych przekąsek. W dodatku robi się je bardzo szybko. Co bywa zaletą, gdy impreza towarzyska jest organizowana spontanicznie. Karnawał sprzyja takim spotkaniom, a ja polecam na nie poniższe poduszeczki z serem pleśniowym i gruszką.

poduszeczki z serem pleśniowym i gruszką - składniki:
- 400 g ciasta francuskiego,
 - 200 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią (np. roquefort, stilton lub gorgonzola)
 - 1 nieduża gruszka,
 - 2 łyżki śmietany,
 - 1 jajko,
 - sok z cytryny,
 - ostra papryka
 
poduszeczki z serem pleśniowym i gruszką - przepis
Ciasto pokrój w prostokąty lub kwadraty. Ser utrzyj ze śmietaną. Dopraw ostrą papryką. Gruszę obierz, pokrój w kostkę i umieść z soku cytryny. Na prostokąty ciasta ułóż ser i gruszkę. Jego brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem i dokładnie sklej. Resztą jajka posmaruj poduszeczki, wstaw do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz około 20 minut lub do zezłocenia.