Chrupiące gofry z serem i bazyliowym pesto

Chrupiące gofry z serem i bazyliowym pesto

I kolejny pomysł na fantastyczne gofry!

Tym razem znów na ostro, ale z innymi niż poprzednim razem dodatkami.

Tym razem postawiłam na ziołowe dodatki i ulubione zielone pesto postanowiłam dodać również do gofrów – zarówno do środa, jaki na zewnątrz.

Dodatek tak lubianego przeze mnie czosnku, orzeszków pinii, świeżej bazylii, sera, dobrej oliwy i aromatycznych przypraw spraw, że gofry zachwyciły swoim smakiem!

Są świetnym pomysłem na lekki obiad albo kolację na ciepło.

Świetnie sprawdzą się też jako przekąska na wycieczkę czy drugie śniadanie w pracy.

Dla mnie takie połączenie to strzał w 10!

Koniecznie spróbujcie!

Zdjęcie - CHRUPIĄCE GOFRY Z SEREM I  BAZYLIOWYM PESTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 1 szkl
* duże jajko – 1 szt
* mleko 2% – 140 ml
* oliwa z oliwek – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – łyżeczka
* świeża bazylia – 1 pęczek
* orzeszki pini – 1 garść
* ser Gouda – ok.100 g
* czosnek – 2-3 ząbki
* świeży szczypiorek – do posypania
* sól, pieprz, chili, papryka ostra – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

PESTO:

Czosnek siekamy z bazylią, dodajemy pini oraz starty Ser Gouda – dalej siekamy ( ma być bardzo drobno, ale nie papka, jaka powstaje podczas mielenia ).

Przekładamy do miseczki, dodajemy niewielką ilość oliwy, doprawiamy solą, mieszamy.

GOFRY:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.

Dodajemy mleko roztrzepane z jajkiem oraz połowę przygotowanego wcześniej pesto – mieszamy.

Pieczemy w maksymalnie nagrzanej gofrownicy na rumiano.

Podajemy na gorąco z resztą pesto oraz świeżo posianym szczypiorkiem ( + ew. kukurydzą ).

Smacznego!

Zdjęcie - CHRUPIĄCE GOFRY Z SEREM I  BAZYLIOWYM PESTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów