Mini ptysie

Mini ptysie

Dziś mam dla Was pyszną propozycję: delikatne mini ptysie, nadziewane bitą śmietaną w pysznej polewie z Nutelli! Ja jestem ich absolutną fanką :) Z podanych składników zrobiłam 2 pełne blachy ptysiów czyli 40 sztuk. Ptysie zrobione są z prostego ciasta parzonego. Do ich wyciskania przyda się solidny worek cukierniczy (półcienny, silikonowy lub z grubej foli), ciasto można też nałożyć na blaszkę za pomocą łyżki, ale trudniej otrzymać wtedy idealnie okrągły kształt ciasteczek.

Po inne pyszności z ciasta parzonego zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na domowe ptysie z malinami i klasyczne lub pyszne i piękne eklerki.

A jeśli ptysie oznaczają dla Was początek karnawału, zajrzyjcie koniecznie do wpisów z przepisami na pączki, pączki serduszka z Nutellą, oponki Oreo, oponki serowe czy hiszpańskie churrosy :)

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 szklanka mąki
50 g masła
3/4 szklanki wody
4 jajka
szczypta soli

Skadniki na krem

330 ml śmietany kremówki
1 saszetka utrwalacza do bitej śmietany
1 opakowanie cukru waniliowego

+nutella, olej kokosowu lub masło, cukrowe koraliki do dekoracji

Jak zrobić mini ptysie?

Masło zagotowujemy w garnku z wodą. Wsypujemy mąkę z solą i mieszamy podgrzewając na małym ogniu aż powstanie zwarta kluska.

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy ciasto nie jest już bardzo gorące przekładamy je do miski, dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem.

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyciskamy kółka o średnicy ok. 3 cm.

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyrównujemy wierzch ciasteczek palcem zanurzonym w wodzie.

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ptysie pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni.

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po wyciągnięciu z piekarnika układamy na kratce i odstawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną z cukrem waniliowym i utrwalaczem do bitej śmietany. Podgrzewamy 3 łyżki Nutelli i 1 łyżkę oleju kokosowego lub masła (dzięki temu polewa będzie bardziej płynna i łatwiej zastygnie).

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śmietanę przekładamy do worka z malą okrągłą tylką.

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Robimy dziurkę w spodzie ptysia i nadziewamy bitą śmietaną.

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wierzch ptysiów maczamy w polewie czekoladowej.

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dekorujemy cukrowymi koralikami. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów