Burrata z szałwiowym pesto i pomidorami

Zdjęcie - Burrata z szałwiowym pesto i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Burrata to według mnie najwspanialsze, co wymyślili Włosi (a jest tego trochę...). Ten pulchniutki woreczek z mozzarelli skrywa w sobie cudowne strzępki sera ukryte w śmietance, które leniwie z niej wypływają po przekrojeniu. Burrata jest słodka, kremowa i cudownie rozkoszna. Bardzo lubi się z bazylią, oliwą, pomidorami czy prosciutto crudo i świetnie smakuje na gorącej grzance, na której nieśpiesznie się rozpływa. Burrata najlepsza jest zaraz po wyprodukowaniu, dlatego tak trudno dostać ją w Polsce. Jednak ostatnio coraz częściej się pojawia nawet w popularnych dyskontach. Z pewnością nie smakuje tak dobrze, jak świeża w Apulii, ale podając ją w odpowiedni sposób, sprawi, że zapomnicie o Bożym świecie. Ja najbardziej lubię jeść burrartę po prostu z pieczonymi pomidorami i oliwą z oliwek. Jednakże z szałwiowym pesto i podprażonymi ziarnami słonecznika smakuje wprost obłędnie, dlatego nie mogłem dłużej chować tego przepisu przed Wami.
Zdjęcie - Burrata z szałwiowym pesto i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 1 porcję

  • 1 kulka burraty
  • garść listków szałwii
  • garść nasion słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • chlust oliwy z oliwek
  • 1 pomidor
  • chlebek pita lub kromka pieczywa
  • sól

* PRZYGOTOWANIE
Burratę wyjmij na przynajmniej godzinę z lodówki, aby się ogrzała.

Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni, odstaw do przestudzenia, a następnie zmiksuj z listkami szałwii, ząbkiem czosnku, odrobiną soli i oliwą, aż otrzymasz pesto.

Pomidory pokrój w kostkę, dodaj kilka posiekanych listków szałwii i wymieszaj. Pieczywo upiecz na suchej patelni grillowej lub w tosterze. Ułóż je na talerzu, a następnie połóż nań burratę. Z sera odetnij czapeczkę, posmaruj go gotowym pesto i posyp ziarnami słonecznika. Na talerzu ułóż pomidory. Burratę i pomidory polej odrobiną oliwy z oliwek.
*
Zdjęcie - Burrata z szałwiowym pesto i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ribollita toscana. Wiejska zupa z Toskanii

Ribollita toscana. Wiejska zup…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Gnocchci z pesto z rukoli i natki pietruszki
1

Gnocchci z pesto z rukoli i na…

Beti Beti
kruche babeczki

Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese)
1

Dorsz w stylu Livorno (Baccalà…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Fasolka po toskańsku

Fasolka po toskańsku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tiramisu z malinami
1

Tiramisu z malinami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Minestrone z chorizo
2

Minestrone z chorizo

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Sos tatarski z nutą świeżych ziół

Sos tatarski z nutą świeżych z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kopytka ziemniaczane w sosie ziołowym

Kopytka ziemniaczane w sosie z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pomidorami i serem
2

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

food² food²
Food Square

Ziołowa choinka do odrywania

Ziołowa choinka do odrywania

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Dorsz z patelni z pietruszkowym pesto z migdałami i olejem lnianym

Dorsz z patelni z pietruszkowy…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment…

Orkiszowe pierogi z kapustą i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami