Jabłka pieczone z bakaliami i podane z sosem waniliowym
Jabłka... od jesieni po zimę smakują wyjątkowo dobrze. Szczególnie w postaci szarlotki lub zapiekane z bakaliami. Pycha! W moim domu nigdy nie brakuje orzechów i rodzynek. Dlatego, gdy tylko nagle najdzie mnie ochota na słodki deser, to wydrążam kilka jabłek. Napełniam je bakaliami, przyprawiam cynamonem, kardamonem oraz miodem i zapiekam. W tym czasie nie spuszczam oczu z piekarnika, napawając się tym cudownym zapachem, który się z niego wydobywa. Czekając, aż będą gotowe, można przygotować również obłędny sos waniliowy, który sprawia, że z prostych pieczonych jabłek powstanie prawdziwie królewski deser.
*
SKŁADNIKI
na 4 porcje
Jabłka pieczone z bakaliami:
- 4 duże jabłka
- 200 g ulubionych bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce)
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki kardamonu
- 125 ml śmietany kremówki 36%
- 125 ml pełnotłustego mleka
- 1 laska wanilii
- 50 g cukru
- 3 żółtka
* PRZYGOTOWANIE
Jabłka pieczone z bakaliami Jabłka umyj, odetnij im czapeczki i wydrąż środek, pozostawiając ok. 1-1,5 cm miąższu. Bakalie wymieszaj z miodem, kardamonem i cynamonem i napełnij nimi jabłka. Owoce ułóż w żaroodpornym naczyniu, przykryj czapeczkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Jabłka piecz przez 20-25 minut do miękkości. Podawaj z sosem waniliowym.
Sos waniliowy Do rondelka wlej śmietanę kremówkę oraz mleko, dodaj przekrojoną laskę wanilii wraz z wybranymi ziarenkami i doprowadź niemal do wrzenia, a następnie natychmiast zestaw z ognia. Wyjmij laskę wanilii.
Żółtka ubij z cukrem na kogel-mogel i cały czas ubijając, zacznij powoli wlewać gorący płyn. Sos przelej z powrotem do rondelka i gotuj na bardzo małym ogniu, powoli mieszając, aż płyn zgęstnieje. Upieczone jabłka polej gotowym sosem waniliowym.
*