Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami

Zdjęcie - Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierogi z mięsem z rosołu to najsmaczniejszy sposób wykorzystania mięsa rosołowego. Smaczniejsze kawałki można po prostu wyłowić i podać z sosem chrzanowym lub musztardowym (prosty przepis na sos musztardowy znajdziesz tutaj).
Z pierogami nieco więcej pracy, ale za jednym zamachem przygotujesz obiad przynajmniej na 2 dni. Dodatek podsmażonej cebulki i pieczarek wzbogaci smak i aromat farszu. Warto na rosół kupić mięso z tłuszczykiem, np. poprzeczkę, wtedy farsz będzie jeszcze smaczniejszy. Pierogi z wody z chrupiącą cebulką smakują wyśmienicie, a odsmażane na drugi dzień jeszcze lepiej.
Ekonomiczny, tani i pyszny obiad.

Składniki na ciasto ( na około 50 pierogów):

2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
Zdjęcie - Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami3/4 szklanki gorącej wody
solidna szczypta soli
1 łyżeczka masła/oleju

Składniki na farsz:

250 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie wołowina)
400g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła ghee

Omasta:
przysmażona cebulka, skwarki

Przygotowanie:
  • obraną cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoty kolor na łyżce tłuszczu, dodać pokrojone na plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody z grzybów
  • mięso i pieczarki z cebulką zmielić. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej. Gdy farsz jest za suchy dodaj 1-2 łyżki bulionu
  • zagnieć ciasto na pierogi. Masło rozpuść w gorącej wodzie, następnie zagniataj z mąką i solą do powstania, gładkiego, elastycznego ciasta. Odstaw na około 15-30 minut. Ciasto rozwałkuj kolejno na 2 cienkie placki i wykrawaj metalowym pierścieniem lub szklanką kółka, nakładaj po łyżeczce farszu, następnie dokładnie zlep brzegi. Odkładaj na ściereczkę kuchenną
  • pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju kilka minut licząc od wypłynięcia pierogów na powierzchnię
  • podawaj z przysmażoną cebulką lub skawarkami
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z ryżem, indykiem i mango

Sałatka z ryżem, indykiem i ma…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa z młodą kapustą i cielęciną. Letniej zupy czar…

Zupa z młodą kapustą i cielęci…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty

Tradycyjne gołąbki z młodej ka…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Piersi z kurczaka zapiekane na młodej kapuście
3

Piersi z kurczaka zapiekane na…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kiełbasy smażone z cebulą i musztardą francuską

Kiełbasy smażone z cebulą i mu…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Roladki z kurczaka ze szparagami, mozzarellą i boczkiem
2

Roladki z kurczaka ze szparaga…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Kruchy placek z truskawkami

Kruchy placek z truskawkami

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Zdrowsze drożdżówki z truskawkami i kokosową kruszonką

Zdrowsze drożdżówki z truskawk…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Racuchy z truskawkami

Racuchy z truskawkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto na maślance z truskawkami
1

Ciasto na maślance z truskawka…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta z panna cottą i truskawkami

Tarta z panna cottą i truskawk…

food² food²
Food Square

Fit chleb z otrąb i twarogu

Fit chleb z otrąb i twarogu

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio