Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami

Zdjęcie - Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pierogi z mięsem z rosołu to najsmaczniejszy sposób wykorzystania mięsa rosołowego. Smaczniejsze kawałki można po prostu wyłowić i podać z sosem chrzanowym lub musztardowym (prosty przepis na sos musztardowy znajdziesz tutaj).
Z pierogami nieco więcej pracy, ale za jednym zamachem przygotujesz obiad przynajmniej na 2 dni. Dodatek podsmażonej cebulki i pieczarek wzbogaci smak i aromat farszu. Warto na rosół kupić mięso z tłuszczykiem, np. poprzeczkę, wtedy farsz będzie jeszcze smaczniejszy. Pierogi z wody z chrupiącą cebulką smakują wyśmienicie, a odsmażane na drugi dzień jeszcze lepiej.
Ekonomiczny, tani i pyszny obiad.

Składniki na ciasto ( na około 50 pierogów):

2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
Zdjęcie - Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami3/4 szklanki gorącej wody
solidna szczypta soli
1 łyżeczka masła/oleju

Składniki na farsz:

250 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie wołowina)
400g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła ghee

Omasta:
przysmażona cebulka, skwarki

Przygotowanie:
  • obraną cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoty kolor na łyżce tłuszczu, dodać pokrojone na plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody z grzybów
  • mięso i pieczarki z cebulką zmielić. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej. Gdy farsz jest za suchy dodaj 1-2 łyżki bulionu
  • zagnieć ciasto na pierogi. Masło rozpuść w gorącej wodzie, następnie zagniataj z mąką i solą do powstania, gładkiego, elastycznego ciasta. Odstaw na około 15-30 minut. Ciasto rozwałkuj kolejno na 2 cienkie placki i wykrawaj metalowym pierścieniem lub szklanką kółka, nakładaj po łyżeczce farszu, następnie dokładnie zlep brzegi. Odkładaj na ściereczkę kuchenną
  • pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju kilka minut licząc od wypłynięcia pierogów na powierzchnię
  • podawaj z przysmażoną cebulką lub skawarkami
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z jarmużem
1

Pierogi z jarmużem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pierogi makówki

Pierogi makówki

food² food²
Food Square

Ciasto na pierogi – najlepszy przepis!
1

Ciasto na pierogi – najl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pieczone pierogi wigilijne

Pieczone pierogi wigilijne

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment…

Orkiszowe pierogi z kapustą i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pielmieni. Klasyka kuchni rosyjskiej na jesień i nie tylko…
3

Pielmieni. Klasyka kuchni rosy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Kotlety z kaszą jaglaną i grzybami suszonymi
1

Kotlety z kaszą jaglaną i grzy…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Makaron z kiełbasą i brukselką

Makaron z kiełbasą i brukselką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kurczak z marchewką w sosie śmietanowym
2

Kurczak z marchewką w sosie śm…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów

Bitki z karkówki w sosie z sus…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Łosoś duszony w sosie z papryki z przyprawą marokańską

Łosoś duszony w sosie z papryk…

figmara figmara
figowe smaki

Gulasz z wołowiny z kasztanami i aromatem pomarańczy

Gulasz z wołowiny z kasztanami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena