Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami
Pierogi z mięsem z rosołu to najsmaczniejszy sposób wykorzystania mięsa rosołowego. Smaczniejsze kawałki można po prostu wyłowić i podać z sosem chrzanowym lub musztardowym (prosty przepis na sos musztardowy znajdziesz tutaj).
Z pierogami nieco więcej pracy, ale za jednym zamachem przygotujesz obiad przynajmniej na 2 dni. Dodatek podsmażonej cebulki i pieczarek wzbogaci smak i aromat farszu. Warto na rosół kupić mięso z tłuszczykiem, np. poprzeczkę, wtedy farsz będzie jeszcze smaczniejszy. Pierogi z wody z chrupiącą cebulką smakują wyśmienicie, a odsmażane na drugi dzień jeszcze lepiej.
Ekonomiczny, tani i pyszny obiad.
Składniki na ciasto ( na około 50 pierogów):
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
3/4 szklanki gorącej wody
solidna szczypta soli
1 łyżeczka masła/oleju
Składniki na farsz:
250 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie wołowina)
400g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła ghee
Omasta:
przysmażona cebulka, skwarki
Przygotowanie:
- obraną cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na złoty kolor na łyżce tłuszczu, dodać pokrojone na plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody z grzybów
- mięso i pieczarki z cebulką zmielić. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej. Gdy farsz jest za suchy dodaj 1-2 łyżki bulionu
- zagnieć ciasto na pierogi. Masło rozpuść w gorącej wodzie, następnie zagniataj z mąką i solą do powstania, gładkiego, elastycznego ciasta. Odstaw na około 15-30 minut. Ciasto rozwałkuj kolejno na 2 cienkie placki i wykrawaj metalowym pierścieniem lub szklanką kółka, nakładaj po łyżeczce farszu, następnie dokładnie zlep brzegi. Odkładaj na ściereczkę kuchenną
- pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju kilka minut licząc od wypłynięcia pierogów na powierzchnię
- podawaj z przysmażoną cebulką lub skawarkami