Szynka pieczona w rękawie do pieczenia
Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na pyszną, soczystą szynkę pieczoną w rękawie do pieczenia. Robił ją mój mąż jeszcze na święta, wyszła pyszna, delikatna. Dlatego też dzielę się z Wami przepisem. Można ją jeść na kanapki, można też zrobić sos i idealnie nadaje się na obiad. My jedliśmy obie wersje. Polecam, bo naprawdę pyszna, trzeba tylko pamiętać, żeby zamarynować ją 24 godziny przed pieczeniem. Przepis pochodzi z książki " Smaczna kuchnia. Domowe wyroby" Miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- około 2 kg szynki wieprzowej
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 4 ząbki czosnku
- 4 owoce ziela angielskiego
- 3 owoce jałowca (nie miałam, nie dałam)
- 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- rękaw do pieczenia
1. Najpierw przygotowujemy marynatę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Owoce ziela angielskiego i jałowca utłuc w moździerzu. Do słoiczka wlewamy olej, ocet balsamiczny, dodajemy miód i pozostałe przyprawy (obie papryki, czosnek ziele angielskie i jałowca utłuczone w moździerzu, sól, pieprz. Słoiczek zakręcamy i kilka razy energicznie nim potrząsamy, żeby składniki się połączyły.
2. Szynkę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski i polewamy przygotowaną marynatą. Dokładnie nacieramy tą marynatą mięso. Przykrywamy i wstawiamy na dobę do lodówki.
3. Zamarynowane mięso przekładamy do rękawa, dolewamy marynatę, która została nam w misce. Oba końce zawiązujemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 190 stopniach około 2 godziny. Następnie po tym czasie delikatnie rozcinamy rękaw u góry i pieczemy mięso jeszcze około 20 minut. Wtedy skórka na wierzchu będzie ładnie zarumieniona. Gotowe mięso możemy podawać na ciepło lub wystudzić i będzie idealne na kanapki :-) Smacznego :-)