Kruche ciasteczka orzechowe
Dzień dobry :-) W końcu piątek :-) Dobrze, że już weekend, jakiś ten tydzień taki męczący był. Ja ma dla Was dzisiaj przepis na pyszne kruche ciasteczka orzechowe z nutą cynamonu. Przełożyliśmy je marmoladą owocową. Ciasteczka robią się miękkie tak na drugi, trzeci dzień. Mogą poleżeć dłuższą chwilę, ale raczej szybciutko zniknął, tak jak u mnie :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 120 g orzechów zmielonych
- 100 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 250 g masła
- 2 jajka L
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- marmolada do przełożenia
- cukier puder do posypania
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, i masło, które siekamy nożem i później rozcieramy z mąką.
2. Następnie dodajemy zmielone orzechy, cynamon, i jajka. Zagniatamy ciasto.
3. Stolnicę lekko podsypujemy mąka. Ciasto dzielimy na porcje, każdą wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Foremką wykrawamy ciasta. Jak robimy z dziurką, to pamiętajmy o tym, żeby ciastek z dziurką było tyle samo co bez niej ;-)
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasta i pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Studzimy na kratce. Po upieczeniu i wystudzeniu wszystkich przekładamy marmoladą, kremem czekoladowym, masą lub powidłem :-) Smacznego :-)