Kruche ciasteczka orzechowe

Kruche ciasteczka orzechowe

Zdjęcie - Kruche ciasteczka orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) W końcu piątek :-) Dobrze, że już weekend, jakiś ten tydzień taki męczący był. Ja ma dla Was dzisiaj przepis na pyszne kruche ciasteczka orzechowe z nutą cynamonu. Przełożyliśmy je marmoladą owocową. Ciasteczka robią się miękkie tak na drugi, trzeci dzień. Mogą poleżeć dłuższą chwilę, ale raczej szybciutko zniknął, tak jak u mnie :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 120 g orzechów zmielonych
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250 g masła
  • 2 jajka L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

  • marmolada do przełożenia
  • cukier puder do posypania


1. Na stolnicę przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, i masło, które siekamy nożem i później rozcieramy z mąką.
2. Następnie dodajemy zmielone orzechy, cynamon, i jajka. Zagniatamy ciasto.
3. Stolnicę lekko podsypujemy mąka. Ciasto dzielimy na porcje, każdą wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Foremką wykrawamy ciasta. Jak robimy z dziurką, to pamiętajmy o tym, żeby ciastek z dziurką było tyle samo co bez niej ;-)
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasta i pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Studzimy na kratce. Po upieczeniu i wystudzeniu wszystkich przekładamy marmoladą, kremem czekoladowym, masą lub powidłem :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Kruche ciasteczka orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasteczka orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche ciasteczka orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów