Podpłomyki z rukolą, karmelizowaną cebulą i gruszką
Będąc na spacerze w niedzielę przechodziłam koło stoiska z duszoną cebulą. Zapach był niesamowity. I mimo, ze byłam po obiedzie zapach nie dał o sobie zapomnieć.
Przygotowałam podpłomyki z karmelizowaną cebulą z kminkiem, rukola i orzechami.
Ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej
łyża oliwy
pół łyżeczki soli
pół szklanki wody
cebule
łyżka oleju
sól i pieprz
pół łyżeczki kminku
łyżka octu balsamicznego
dodatkowo: rukola i kilka orzechów włoskich podprażonych i posiekanych
Z podanych składników na ciasto zagnieść. Podzielić na kilka małych części, rozwałkować i wypiec na suchej patelni.
Cebulę obrać i pociąć w piórka. Rozgrzać trochę oleju i dusić, dodać kminek, ocet i odparować.
Obrać gruszkę grillować. Na wypieczony podpłomyk położyć cebule, rukole i grusze posypać podprażonymi i posiekanymi orzechami.