Ciasteczka z ziarnami

Ciasteczka z ziarnami

Kruche ciasteczka z mieszanką ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pinii. Przed pieczeniem, ziarna warto podprażyć na suchej patelni, nabiorą wtedy chrupkości i aromatu :) 

Zdjęcie - Ciasteczka z ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto kruche / 24 sztuki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 100 g zimnego masła
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 140 g mieszanki ziaren np. słonecznik, dynia, orzeszki pinii
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 białko

Wszystkie składniki na ciasto kruche, dokładnie wyrabiam na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 30 minut.

Nasiona daję na suchą patelnię i podgrzewam na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy ziarna lekko się przyrumienią, odkładam na talerzyk.

Białko ubijam na lekką pianę rózgą kuchenną, dodaję płynny miód i wszystko mieszam. Dodaję ziarna, całość ponownie mieszam.

Ze schłodzonego ciasta odrywam mniejsze kawałki i rozciągam wałkiem na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów. Szklaną wycinam kółka o średnicy 6 cm.

Kółka układam na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko daję porcję ziaren. Mokrą łyżeczką, delikatnie wciskam ziarna w ciasto.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, około 15 minut. Do zrumienienia. Smacznego ?

Zdjęcie - Ciasteczka z ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów