Zupa ziemniaczana z serem i klopsikami

Zupa ziemniaczana z serem i klopsikami

Zdjęcie - Zupa ziemniaczana z serem i klopsikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zima to idealny czas na przygotowywanie solidnych zup. Porcja takiej (no, może z małą dolewką…) może wystarczyć i za dwudaniowy obiad. W końcu mamy tu i ziemniaki, i warzywa, i klopsiki.

Zdjęcie - Zupa ziemniaczana z serem i klopsikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli chcecie, żeby zup z klopsikami była jeszcze pożywniejsza, możecie dodać do niej drobną kaszkę, która ją zagęści. Ja często połowę zupy miksuję i łączę z pozostałymi składnikami, ma wtedy bardzo fajną, lekko gęstą konsystencję.

Zdjęcie - Zupa ziemniaczana z serem i klopsikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatek koperku do tej zupy wydaje mi się wręcz obowiązkowy!

Zdjęcie - Zupa ziemniaczana z serem i klopsikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • por - 1 szt
  • marchew - 3 szt
  • ziemniaki - 6 szt
  • liść laurowy - 3 szt
  • ziele angielskie - 3 szt
  • serek topiony - 200 g, np. gouda
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej - 2 łyżki
  • koperek - do podania
  • klopsiki:
  • mięso mielone - 1/2 kg (np. z indyka)
  • żółtko - 1 szt
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • mleko - 4 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku
  • cebula - 1/2 małej sztuki
Przygotowanie:

W garnku na oleju zeszklij bardzo drobno posiekany por i utartą na dużych oczkach marchewkę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (opcjonalnie kilka łyżek kaszki manny/kukurydzianej). Zalej ok. 3 litrami wody i gotuj do miękkości.

Bułkę tartą zalej mlekiem, odstaw na 10 minut. Połącz z mięsem, żółtkami, przyprawami i uduszoną (lub tylko startą na tarce) cebulką. Uformuj małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki ugotuj w zupie.

W gorącej zupie rozpuść serek topiony, dodaj kurkumę, dopraw do smaku. Na sam koniec dodaj koperek.

Kategorie przepisów