Pęczak gotujemy w dużym rondlu, partiami podlewając gorącym bulionem. Każde ziarenko wchłonie maksimum smaku, a dodany pod koniec parmezan będzie kropką nad „i”.
Zamiast jarmużu można podać szpinak lub czosnek niedźwiedzi. Szpinaku nie musimy blanszować, krótko dusimy go z pieczarkami. To bardzo proste i smaczne danie, polecam na obiad i kolację.
Wszystko tutaj gra i się uzupełnia, jest chrupiące i miękkie, słone i słodkie. Jarmuż jest o tyle wdzięczny, że po kilku nawet godzinach wciąż jest chrupki i jędrny, a przez to sałatka z czasem nic nie traci, wręcz zyskuje. Ponadto, zupełnie przypadkowo jest wegańska i super - zdrowa!
Dzisiaj chciałabym podzielić się jednym z moich ulubionych przepisów na makaron. Orecchiette z jarmużem, chrupiącym boczkiem i suszonymi pomidorami to przepyszne, wyraziste danie z niewielu składników.
Pora wrócić do rozgrzewających zup. na pierwszy ogień idzie zupa z jarmużu, którego popularność jest dla mnie wciąż lekko zaskakująca. Nie ze względu na wątpliwości, co do smaku, tylko dlatego, że w ogrodzie rodziców rósł odkąd pamiętam. Zupa gotowana przez mamę, była ciemna i zawiesista, ta ma pastelowy kolor i lekko egzotyczny smak.
Całkiem fajne, zdrowe danie jednogarnkowe. Bez mięsa, bez zasmażek... zupełnie inne od "naszej" fasolki po bretońsku i może nie aż tak smaczne, ale z pewnością dużo lżejsze.
Ja dziś mam dla Was przepis na przepyszne placki ziemniaczane z sałatka ala pesto z jarmużu.
Takie połączenie jest nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe!
O właściwościach jarmużu pisałam juz na blogu i doskonale wiemy ile w nim witamin.
Takie danie jest świetnym pomysłem na obiad … kolację na ciepło albo przekąskę.
Aromatyczne i apetyczne roladki z polędwiczki ze świeżymi śliwkami i orzechami włoskimi zapiekane w kremowych batatach z jarmużem, to potrawa zdrowa i prosta w przygotowaniu.
Najsmaczniejsze pesto jakie jadłam i z najzdrowszą zieleniną w roli głównej - z jarmużem. To warzywo doskonałe pod względem wartości odżywczych, dodatkowo jedzone na surowo zachowuje całe ich bogactwo.
Moda na jarmuż trwa. Zima to najlepsza pora na to bardzo zdrowe warzywo. Podsuwam kolejny pomysł na wykorzystanie jarmużu do przygotowania pysznego obiadu. Bardzo zimowa, rozgrzewająca i syta zupa, tym razem w roli zagęszczacza ulubiona przez wielu ciecierzyca.
Główne składniki dzisiejszego quiche to jarmuż, ananas i orzechy nerkowca, zatopione w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego. Sos jest lekko pikantny, przyprawiony na azjatycką nutę: czosnkiem, imbirem, curry i papryczką chili. To znakomite "towarzystwo" dla jarmużu. Jeśli jeszcze nie oswoiłeś jarmużu, ta kombinacja smakowa jest wyjątkowo pyszna.
Ale pyszna! Lubicie jarmuż? Na pewno wam zasmakuje. Jak zwykle prosty przepis, daje dużo energii. Doskonały pomysł na lunch, do zabrania w pudełku do szkoły lub pracy. Jarmuż jest bardzo wytrzymały, więc nie „klapnie” w pudełku. Dodaj pyszne składniki a sałatka będzie doskonała.