Placki ziemniaczane z jarmużem

Placki ziemniaczane z jarmużem
Zdjęcie - PLACKI ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Placki ziemniaczane to taki przysmak, który najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem.

Ja lubię je solo , z gulaszem albo z sosem pieczarkowym.

Od znajomych wiem, że jedza je również ze śmietaną albo z cukrem.

Zdjęcie - PLACKI ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja dziś mam dla Was przepis na przepyszne placki ziemniaczane z sałatka ala pesto z jarmużu.

Takie połączenie jest nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe!

O właściwościach jarmużu pisałam juz na blogu i doskonale wiemy ile w nim witamin.

Takie danie jest świetnym pomysłem na obiad … kolację na ciepło albo przekąskę.

Spróbujcie!

Zdjęcie - PLACKI ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - PLACKI ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

PLACKI ZIEMNIACZANE :

* duże ziemniaki – 3 szt

* cebula – 1 szt

* mąka pszenna – 2 łyżki

* jajko – 1 szt

* czosnek – 1 ząbek

* sól – 1 łyżeczka

* pieprz – 1 szczypta

* olej do smażenia

JARMUŻ:

* liście jarmużu – 100 g

* słonecznik – 80 g

* czosnek – 2 ząbki

* rzodkiewka – 2 szt

* oliwa z oliwek – ok. 100 ml

* sok z cytryny – 1 łyżeczka

* sól , pieprz – do smaku

Zdjęcie - PLACKI ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

PLACKI ZIEMNIACZANE:

Oczyszczone ziemniaki trzemy na dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku.

Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę , czosnek,  jajko, mąkę i przyprawy – wszystko razem dokładnie mieszamy.

Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.

JARMUŻ:

Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi.

Siekamy razem ze słonecznikiem, czosnkiem, rzodkiewką, sokiem z cytryny i oliwą.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem!

Smacznego!

Zdjęcie - PLACKI ZIEMNIACZANE Z JARMUŻEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów