Placki ziemniaczane z jarmużem
Placki ziemniaczane to taki przysmak, który najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem.
Ja lubię je solo , z gulaszem albo z sosem pieczarkowym.
Od znajomych wiem, że jedza je również ze śmietaną albo z cukrem.
Ja dziś mam dla Was przepis na przepyszne placki ziemniaczane z sałatka ala pesto z jarmużu.
Takie połączenie jest nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe!
O właściwościach jarmużu pisałam juz na blogu i doskonale wiemy ile w nim witamin.
Takie danie jest świetnym pomysłem na obiad … kolację na ciepło albo przekąskę.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
PLACKI ZIEMNIACZANE :
* duże ziemniaki – 3 szt
* cebula – 1 szt
* mąka pszenna – 2 łyżki
* jajko – 1 szt
* czosnek – 1 ząbek
* sól – 1 łyżeczka
* pieprz – 1 szczypta
* olej do smażenia
JARMUŻ:
* liście jarmużu – 100 g
* słonecznik – 80 g
* czosnek – 2 ząbki
* rzodkiewka – 2 szt
* oliwa z oliwek – ok. 100 ml
* sok z cytryny – 1 łyżeczka
* sól , pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
PLACKI ZIEMNIACZANE:
Oczyszczone ziemniaki trzemy na dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku.
Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę , czosnek, jajko, mąkę i przyprawy – wszystko razem dokładnie mieszamy.
Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
JARMUŻ:
Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi.
Siekamy razem ze słonecznikiem, czosnkiem, rzodkiewką, sokiem z cytryny i oliwą.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem!
Smacznego!