Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem
Zdrowe i smaczne potrawy, wszyscy takie lubi zwłaszcza jak je ktoś dla nas przygotuje i poda do stołu. Ooch! :)
Aromatyczne i apetyczne roladki z polędwiczki ze świeżymi śliwkami i orzechami włoskimi zapiekane w kremowych batatach z jarmużem, to potrawa zdrowa i prosta w przygotowaniu. Słodkie ziemniaki, które z ziemniakami nie mają nic wspólnego, już wieki temu jadali Inkowie, do tego równie zdrowy jarmuż, intensywnie zielony dzięki blanszowaniu, soczysta chuda polędwiczka faszerowana śliwkami i orzechami włoskimi, wszystko doprawione tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Do użytych produktów SyperFood można dodać intensywnie pomarańczowe płatki nagietków, które mają właściwości lecznicze i pięknie się komponują z pozostałymi składnikami.
Przygotowanie potrawy nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, ale koniecznie sprawdźcie, czy Wasze patelnie posiadają rączki przystosowaną do używania w piekarniku! Patelnię do niskotłuszczowego smażenia oraz przystosowane do używania w piekarniku można nabyć w internetowym sklepie www.sklep.dajar.pl
Porcje: 7
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
świeże zioła i płatki nagietka.
Przygotowanie:
Aromatyczne i apetyczne roladki z polędwiczki ze świeżymi śliwkami i orzechami włoskimi zapiekane w kremowych batatach z jarmużem, to potrawa zdrowa i prosta w przygotowaniu. Słodkie ziemniaki, które z ziemniakami nie mają nic wspólnego, już wieki temu jadali Inkowie, do tego równie zdrowy jarmuż, intensywnie zielony dzięki blanszowaniu, soczysta chuda polędwiczka faszerowana śliwkami i orzechami włoskimi, wszystko doprawione tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Do użytych produktów SyperFood można dodać intensywnie pomarańczowe płatki nagietków, które mają właściwości lecznicze i pięknie się komponują z pozostałymi składnikami.
Przygotowanie potrawy nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, ale koniecznie sprawdźcie, czy Wasze patelnie posiadają rączki przystosowaną do używania w piekarniku! Patelnię do niskotłuszczowego smażenia oraz przystosowane do używania w piekarniku można nabyć w internetowym sklepie www.sklep.dajar.pl
Porcje: 7
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g,
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
- 1 łyżka tłuszczu (smalec z gęsi, oliwa lub masło klarowane),
- oliwa do posmarowania patelni.
- 1/2 szklanki drobno posiekanych śliwek,
- 1/2 szklanki orzechów włoskich,
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- 1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy,
- 1/3 łyżeczki posiekanego tymianku,
- szczypta cynamonu.
- 1 batat ok. 400 g,
- 150 g serka mascarpone,
- 100 g startego sera żółtego Cheddar,
- 100 g jarmużu bez grubych nerwów,
- 100 ml wina białego wytrawnego,
- 3 jajka,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyża suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta cukru do jarmużu.
świeże zioła i płatki nagietka.
Przygotowanie:
- Polędwiczkę naciąć wzdłuż pozostawiając ok. 8 mm nieprzecięte. Mięso rozłożyć jak książkę, każdą połówkę ponownie przeciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć płasko, delikatnie rozbić dłonią tworząc płaski płat mięsa. Posmarować sosem sojowy.
- Orzechy uprażyć na suchej patelni, przestudzić i posiekać, dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać, wyłożyć na mięso, zrolować w roladę, na końcach spiąć wykałaczkami.
- Roladę obsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu (po 1 minucie z każdej strony), przestudzić.
- Jarmuż porwany na mniejsze kawałki wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować 3 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie.
- Bataty obrać, posiekać w drobną kostkę (ok. 8 mm), obsmażyć na tłuszczu po polędwiczce, dodać wino, sok z cytryny, sól i pieprz, dusić do miękkości ok. 10 minut. Lekko przestudzić, zmiksować razem z serkiem mascarpone, jajkami i przyprawami.
- Do masy dodać odciśnięty jarmuż i połowę sera Cheddar, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć na patelnię posmarowaną niewielką ilością oliwy.
- Roladę delikatnie pokroić na mniejsze kawałki. W masie batatowej zrobić wgłębienia, w każdym umieścić krążek rolady, wyrównać łyżką, posypać pozostałym serem.
- Piec 30 minut w 180 stopniach.