Fasola z jarmużem w sosie pomidorowym
Całkiem fajne, zdrowe danie jednogarnkowe. Bez mięsa, bez zasmażek... zupełnie inne od "naszej" fasolki po bretońsku i może nie aż tak smaczne, ale z pewnością dużo lżejsze.
Fasola z jarmużem w sosie pomidorowym
Składniki
- 1/2 kg fasoli jaś
- 2 duże marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 por
- 3 - 4 liście jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- 1 słoik domowych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
- 1 i 1/2 litra wywaru warzywnego
- 5 owoców ziela angielskiego
- 4 małe liście laurowe
- szczypta słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- garść świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku
Fasolę namoczyć (najlepiej na noc), wypłukać i ugotować al dente. Na oleju rzepakowym zrumienić pokrojona w plastry marchewkę, pietruszkę, por i czosnek. dołożyć pomidory i pokrojony jarmuż, zalać wywarem, przyprawić ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Dodać fasolę. Gotować 15 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Podawać ze świeżym koperkiem.
Smacznego!
źródło: "I jak tu nie jeść" B. Sadowska