Sałatka z quinoa, jarmużem i grillowanymi brzoskwiniami
Cóż, mam nadzieję, że sam wygląd tej sałatki, jej k o l o r y i składniki będą dla Was przekonujące.
I moje zapewnienia, że jest p r z e p y s z n a.
Wszystko tutaj gra i się uzupełnia, jest chrupiące i miękkie, słone i słodkie.
Jarmuż jest o tyle wdzięczny, że po kilku nawet godzinach wciąż jest chrupki i jędrny, a przez to sałatka z czasem nic nie traci, wręcz zyskuje.
Ponadto, zupełnie przypadkowo jest wegańska i super - zdrowa!
Będę robić znów :)
Polecam bardzo bardzo!
Sałatka z quinoa, jarmużem i grillowanymi brzoskwiniami.
(porcja dla 3 - 4 osób)
Inspiracja - przepis z tej strony
1 opakowanie jarmużu
1 szklanka komosy (quinoa), u mnie kolorowej
1 i 1/2 szklanki wody
1 łyżeczka oliwy
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1 łyżka gruboziarnistej musztardy Dijon
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
4 brzoskwinie, pestki usunięte, przekrojone na ósemki
1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie pióra
2 garście całych migdałów, grubo posiekanych
sól i pieprz, do smaku
Quinoa gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką oliwy (1,5 szklanki wody na szklankę komosy), powinna wchłonąć całą wodę. Spulchniamy widelcem i zostawiamy w garnuszku do przestudzenia.
Drobno siekamy jarmuż.
W misce (najlepiej tej, w której podawać będziemy sałatkę), mieszamy składniki vinegretu: oliwę, musztardę, ocet balsamiczny, czosnek. Dodajemy posiekany jarmuż i czerwoną cebulę, dokładnie mieszamy.
Dodajemy ostudzoną quinoa i posiekane migdały.
Na patelni grillowej rozkładamy ósemki brzoskwiń, grillujemy z obu stron, aż pojawią się ciemne paski.
Dodajemy brzoskwinie do sałatki.
Smacznego!
• • •
Quinoa, kale and grilled peaches salad.
(serves 3 - 4)
Inspiration from this page.
1 cup quinoa
1.5 cups water
2 small cloves of garlic, minced
1 tablespoon course-grain Dijon mustard
2 tablespoons olive oil2 tablespoons balsamic vinegar
4 cups finely chopped, washed kale
4 pitted fresh peaches, cut for eight parts
1/4 red onion, coarsely chopped
2 handfulls of roughly chopped almondssalt and pepper to taste
Heat a saucepan over medium heat. Add quinoa and water and bring to a boil. Reduce heat to low, cover, and simmer for about 12 minutes. Allow quinoa to cool.
In a large bowl (this can be the bowl you plan to serve the salad in, whisk mustard, garlic, apricot preserves, oil, and vinegar, and season with salt and pepper). Add finely chopped kale and red onion, mix well with your hands.
Add cooled quinoa and almonds.
Grill the peaches on both sides, add to the salad.
Toss the salad and enjoy!