Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami
Tym razem na wegetariański obiad wybieram kaszę jaglaną z pieczarkami i jarmużem. Wszystkie produkty przygotowuję osobno, następnie łączę je, podgrzewając na patelni. Zamiast jarmużu można podać szpinak lub czosnek niedźwiedzi. Szpinaku nie musimy blanszować, krótko dusimy go z pieczarkami. To bardzo proste i smaczne danie, polecam na obiad i kolację :-)
Składniki na 3 porcje
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 125 g jarmużu
- 20 dkg małych pieczarek oczyszczonych i obranych
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula dokrojona w kostkę
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki klarowanego masła
- olej
- sól
- Kaszę dokładnie płukam w zimnej wodzie. Dodaję dwie szklanki wody, łyżeczkę soli i gotuję 6 minut pod przykryciem. Odstawiam na 15 minut.
- Jarmuż myję, usuwam twarde łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski i zalewam wrzątkiem. Odstawiam na 10 minut. Odcedzam.
- Na dużej patelni rozgrzewam masło i łyżkę oleju, dodaję tymianek, cebulkę, czosnek i pieczarki. Całość smażę 2 minuty, dodaję sos sojowy i duszę kolejne 2 minuty.
- Na patelnię z cebulką i pieczarkami daję kaszę i jarmuż. Wszystko smażę kilka minut, cały czas mieszając. Przed podaniem posypuję kolendrą. Smacznego :-)