Szakszuka z jarmużem
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 15 minut
Szakszuka to najlepsze śniadanie jakie znam. Robiłam już podstawową wersję wiele razy np. tutaj, eksperymentowałam także na ten temat, a dzisiaj skoro w Wypiekaniu na śniadanie pojawiła sie propozycja a ja w lodówce miałam jarmuż postanowiłam to połączyć. Jest to takie danie, do którego można praktycznie wrzucić wszystkie warzywa jakie się lubi. U mnie zawsze muszą być pomidory i dużo czosnku. Dzisiaj dodatkowo pieczarki no i oczywiście jarmuż. Śniadaniewyszło mega pyszne:)
A tutaj inne propozycje na szakszukę:
Składniki
- pomidory - 1-2 szt.
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2-3 ząbki
- jarmuż - 3 garście
- pieczarki - 4 szt.
- papryka - 1/2 szt.
- bazylia - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- mielona papryka - do smaku
- kumin - 1/2 łyżeczki
- jajka - 3 szt.
- oliwa - 4 łyżki
- parmezan do posypania
Instrukcje
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kumin, cebulę oraz czosnek. Chwilę przesmażyć. Dodać sparzone, obrane ze skóry i pokrojone pomidory, następnie pokrojoną paprykę, pieczarki i pozbawiony twardych części jarmuż. Dodać sól, pieprz, paprykę oraz bazylię, i dusić ok. 10 min. Gdy warzywa są już prawie miękkie, zrobić dołek i wbić jajka. Przykryć pokrywą i dusić ok. 3-4 minut, aż białko się zetnie a żółtko będzie wciąż płynne. Posypać parmezanem i natychmiast podawać.
Smacznego:)