Szakszuka z jarmużem

Szakszuka z jarmużem

Zdjęcie - Szakszuka z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 25
  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Czas gotowania: 15 minut

 

Szakszuka to najlepsze śniadanie jakie znam. Robiłam już podstawową wersję wiele razy np. tutaj, eksperymentowałam także na ten temat, a dzisiaj skoro  w Wypiekaniu na śniadanie pojawiła sie propozycja a ja w lodówce miałam jarmuż postanowiłam to połączyć. Jest to takie danie, do którego można praktycznie wrzucić wszystkie warzywa jakie się lubi. U mnie zawsze  muszą być pomidory i dużo czosnku. Dzisiaj dodatkowo pieczarki no i oczywiście jarmuż. Śniadaniewyszło  mega pyszne:)

A tutaj inne propozycje na szakszukę:

 

Składniki

Instrukcje

 

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kumin, cebulę oraz czosnek. Chwilę przesmażyć. Dodać sparzone, obrane ze skóry i pokrojone  pomidory, następnie pokrojoną paprykę, pieczarki i pozbawiony twardych części jarmuż. Dodać sól, pieprz, paprykę oraz bazylię, i dusić ok. 10 min. Gdy warzywa są już prawie miękkie, zrobić dołek i  wbić jajka. Przykryć pokrywą i dusić ok. 3-4 minut, aż białko się zetnie a żółtko będzie wciąż płynne. Posypać parmezanem i natychmiast podawać.

Smacznego:)

Zdjęcie - Szakszuka z jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów