Pierś kurczaka (...) Grillujemy na patelni. Następnie kroimy w paseczki. Jarmuż myjemy osuszamy i kroimy w paseczki. Cebule siekamy. Na masełku podsmażamy cebulkę i jarmużem...
W końcu udało mi się kupić jarmuż. (...) Kupiłam i pierwszy raz w życiu spróbowałam. Całkiem fajny. Z tego, co ogarnęłam w internecie, to zastosowanie ma podobne jak szpinak. Ale smakiem szpinaku nie przebije ;)
Warto go od czasu do czasu spożywać, bo jest to bogate źródło wapnia, żelaza, witamin i przeciutleniaczy, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Połączony z natką, migdałami, sokiem cytrynowym i czosnkiem tworzy prawdziwą bombę witaminową.
Powinnam zacząć od początku, czyli opisania samej „parmigiany”- to zapiekanka z pomidorowym sosem, bakłażanami (które w tej wersji przepisu grillowałam) oraz serami: mozzarellą i parmezanem. Czyli bardzo włoskie i aromatyczne połączenie smaków.
Warzywa obieram oraz kroję w kostkę. Liście selera płuczę pod bieżącą wodą. Na maśle podsmażam posiekany ząbek czosnku, pora oraz cebulę. Zalewam bulionem...
Koktajle owocowo-warzywne to moja wielka miłość.Dziś pokażę Wam wersję jabłkowo-jarmużową. Czasem rozszerzam ją o gruszkę, ananasa, melona lub świeżego ogórka. Sekret każdego koktajlu owocowo- warzywnego tkwi w proporcjach.
Placuszki z jarmużem i słonecznikiem doskonale smakują zarówno na śniadanie jak i na obiad. Dodatek papryczki chilli nadaje ostrego smaku, natomiast słonecznik i świeże liście jarmużu sprawiają, że są one zdrowe i pożywne.
Czas jarmużu nastał. Pięknie wygląda, nie oparłam się i przytargałam z rynku sporą wiązkę. Przyniosłam też z rynku brokuły. Pomysłu, co z tym wszystkim zrobić za bardzo nie miałam, i tak powstała zupa. Smaczna, o charakterystycznym jarmużowym smaku. Polecam.
Moja propozycja naleśników z nadzieniem serowo-jarmużowo-orzechowym na pewno Cię nie zawiedzie.To najsmaczniejsze danie z udziałem jarmużu jakie udało mi się przygotować i przekona każdego kto uważa,ze jarmuż nie należy jednak do jego ulubionych warzyw.Polecam!
Sos pomidorowy z dodatkiem warzyw tak przygotowany jak do bolognese,rurki makaronowe z jarmużowo-serowo-orzechowym nadzieniem,beszamel z oregano to istne bogactwo smaków.