Jarmuż z kurczakiem
Ale pyszna! Lubicie jarmuż? Na pewno wam zasmakuje. Jak zwykle prosty przepis, daje dużo energii. Doskonały pomysł na lunch, do zabrania w pudełku do szkoły lub pracy. Jarmuż jest bardzo wytrzymały, więc nie „klapnie” w pudełku. Dodaj pyszne składniki a sałatka będzie doskonała. Ja wybrałam podsmażony boczek, starty ser cheddar, suszoną żurawinę i pestki dyni.
Jarmuż z kurczakiem składniki na 2 porcje:- 10 gałązek jarmużu
- pojedyncza pierś
- 4-5 plastrów boczku wędzonego
- garść suszonej żurawiny
- garść pestek z dyni
- garść starego sera cheddar
sos:
- 100ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, cukier
Jarmuż dokładnie myję, odcinam od twardych nerwów (pozostawiam tylko liście), siekam i gotuję na parze 4-5 minut (lub w wodzie).
Boczek smażę na brązowo. Pierś solę i grilluję.
Składniki sosu mieszam i dodaję do ostudzonego jarmużu. Boczek kroję w mniejsze kawałki, pierś w plastry. Układam wszystko na talerzu, dodaję suszoną żurawinę, pestki dyni i cheddar.