Jarmuż z kurczakiem

Jarmuż z kurczakiem

Ale pyszna! Lubicie jarmuż? Na pewno wam zasmakuje. Jak zwykle prosty przepis, daje dużo energii. Doskonały pomysł na lunch, do zabrania w pudełku do szkoły lub pracy. Jarmuż jest bardzo wytrzymały, więc nie „klapnie” w pudełku. Dodaj pyszne składniki a sałatka będzie doskonała. Ja wybrałam podsmażony boczek, starty ser cheddar, suszoną żurawinę i pestki dyni.

Zdjęcie - Jarmuż z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jarmuż z kurczakiem składniki na 2 porcje:
  • 10 gałązek jarmużu
  • pojedyncza pierś
  • 4-5 plastrów boczku wędzonego
  • garść suszonej żurawiny
  • garść pestek z dyni
  • garść starego sera cheddar

sos:

  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, cukier
przygotowanie:

Jarmuż dokładnie myję, odcinam od twardych nerwów (pozostawiam tylko liście), siekam i gotuję na parze 4-5 minut (lub w wodzie).

Boczek smażę na brązowo. Pierś solę i grilluję.

Składniki sosu mieszam i dodaję do ostudzonego jarmużu. Boczek kroję w mniejsze kawałki, pierś w plastry. Układam wszystko na talerzu, dodaję suszoną żurawinę, pestki dyni i cheddar.

Zdjęcie - Jarmuż z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów