Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na rozgrzewający obiad na chłodne wieczory. Moja ukochana soczysta karkówka, duszona ze słodkimi ziemniakami, jarmużem, soczewicą, cukinią, papryką i pomidorami, w sosie z dalekowschodnimi przyprawami i masłem orzechowym. Podany posypany uprażonymi orzeszkami ziemnymi i dymką, uszczęśliwi każdego głodomora :-) Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem

(4 porcje)

Składniki:

  • 300 g karkówki pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 2 średnie bataty, obrane i pokrojone w kostkę
  • ¼ szklanki czerwonej soczewicy, opłukanej pod bieżącą wodą
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1/2 średniej cukinii, pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka posiekanego jarmużu
  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego i drobiowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • sól i pieprz
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • prażone orzeszki ziemne, do podania
  • ¼ szklanki posiekanej dymki do podania

Przygotowanie:

  1. W średniej patelni na na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż mięso dopraw solą i pieprzem i smaż do zarumienienia. Wyjmij je z patelni i odstaw.
  2. Do tej samej patelni wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie wmieszaj czosnek wraz z imbirem i smaż kolejną minutę lub dwie.
  3. Dodaj bataty, soczewicę, paprykę, cukinię, pomidory, mięso i przyprawy, wymieszaj, po czym wlej bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu, aż warzywa zmiękną.
  4. Następnie wmieszaj masło orzechowe i śmietanę wraz z jarmużem i gotuj przez pięć minut.
  5. Dopraw solą i pieprzem i podawaj danie posypane dymką i orzeszkami.

Smacznego!

Zdjęcie - Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Pork, sweet potato and kale stew

(4 servings)

Ingredients:

  • 300 g pork neck, cut into 2 cm cubes
  • 2 medium sweet potatoes, peeled and cut into cubes
  • ¼ cup red lentils, rinsed well
  • 2 ripe tomatoes, diced
  • 1 red bell pepper, cubed
  • 1/2 small zucchini, cubed
  • 1 cup fresh kale leaves, finely chopped
  • 1 1/2 cups vegetable or chicken stock
  • 1 tbsp creamy peanut butter
  • 1 yellow onion, finely diced
  • 2 garlic cloves, minced
  • 2 cm ginger piece, peeled and minced
  • 1 tsp ground cumin
  • ½ tsp turmeric
  • 1/2 cup cream
  • salt and ground black pepper
  • 1 pinch cayenne pepper
  • toasted peanuts, to garnish
  • ¼ cup chopped green onion, for serving

Preparation:

  1. Heat the oil into a medium pot over medium heat, add pork, season with salt and pepper and cook until browned on all sides, next transfer to a plate and set aside.
  2. Heat the same pan with oil on medium heat, add the onion and cook until translucent. Add the garlic and ginger, and sautee for a minute or two.
  3. Add sweet potatoes, lentils, pepper, zucchini, tomatoes and spices, stir to combine, then add the stock, bring to boil, add meat and let simmer over low heat for 30 minutes, stirring occasionally or until vegetables are tender.
  4. Add the peanut butter and cream, stir to incorporate and add the kale leaves and cook for five more minutes.
  5. Season with salt and ground black pepper, and serve garnished with green onions and peanuts.

Enjoy!

Zdjęcie - Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów