Zupa krem z jarmużu i ciecierzycy z chili
Moda na jarmuż trwa. Zima to najlepsza pora na to bardzo zdrowe warzywo. Podsuwam kolejny pomysł na wykorzystanie jarmużu do przygotowania pysznego obiadu. Bardzo zimowa, rozgrzewająca i syta zupa, tym razem w roli zagęszczacza ulubiona przez wielu ciecierzyca.
Składniki:
250-300 g jarmużu bez grubych łodyżek świeżego lub mrożonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki płatków owsianych
500-750 ml bulionu
250 g ugotowanej ciecierzycy
50 g rodzynek
sok z 1/2 limetki
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta kuminu
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sól morska, pieprz z młynka
papryczka chili
kawałek imbiru - opcjonalnie
Wykonanie:
- wieczorem namoczyć ciecierzycę. Następnego dnia zmienić wodę i ugotować ciecierzycę do miękkości wg wskazań na opakowaniu. Moja gotowała się 45 minut. Solić po ugotowaniu
- cebulę i czosnek obrać z łusek, rozdrobnić i zeszklić na oleju. Dodać poszatkowany jarmuż, płatki owsiane, zalać bulionem i gotować na średnim ogniu
- odcedzić ciecierzycę. Część ciecierzycy, rodzynki, kolendrę, kumin i sól dodać do zupy. Po 20 minutach gotowania zupę zblendować na puree. Dodać resztę przypraw: pieprz cayenne, cukier, sól, sok z limetki
- zupę rozlać na talerze. Rozłożyć resztę ciecierzycy, przybrać pokrojoną w plasterki papryczką chili