Tortilla z jarmużem
Tortilla to jeden z moich ulubionych placków. Znakomity czyściciel lodówki. Tym razem podstawą był jarmuż, który sprawdził się bardzo dobrze. Placek sycący, smaczny i ciepły i zimny, podany w temperaturze pokojowej. Dobrym, zaostrzającym, dodatkiem był jogurt grecki wymieszany z harissą.
Składniki:
200 g jarmużu
200 g ziemniaków
60 g wędlin (szynka, boczek)
1 cebula
5 jajek
50 ml śmietany - użyłam kremówki
30 g startego sera - np Parmezan,
szczypior od dymki drobno pokrojony
1 papryczka jalapeno drobno pokrojona
garść bazylii, posiekanej
sól, pieprz
patelnia którą można wstawić do piekarnika
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Jarmuż opłukać, pozbawić grubych łodyg, drobno pokroić, zalać wrzątkiem, posolić, gotować 3 - 4 minuty. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie. Ostudzony odsączyć i maksymalnie osuszyć. W misce wymieszać jajka, śmietanę, jalapeno, starty ser, sól, pieprz, dodać posiekaną bazylię. Na dużej patelni żeliwnej rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Mieszając smażyć na małym ogniu, parę minut aż cebula zmięknie ale nie zacznie się brązowić. Dodać drobno pokrojone wędliny, podsmażać jeszcze moment. Dodać ziemniaki i szczypior, przemieszać. Masę jajeczną wylać na ziemniaki na patelni. Przykryć smażyć na małym ogniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstawić patelnię do środka bez przykrywania. Piec przez ok 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć patelnię z piekarnika, przyłożyć do patelni drewnianą deskę lub talerz i odwrócić patelnię dnem do góry, tak aby placek znalazł się na talerzu. Pokroić na kawałki i podawać z zieloną sałatą. Smacznego!