Kaszotto z jarmużem i pieczarkami

Jeśli miałoby być bardziej światowo, powinnam napisać „orzotto”, w obu przypadkach chodzi jednak o to samo- ugotowanie kremowego dania z kaszy, pełnego aromatu, bo przyrządzanego tak, jak risotto- bez pośpiechu, z typowo włoskimi dodatkami.

Zdjęcie - Kaszotto z jarmużem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pęczak gotujemy w dużym rondlu, partiami podlewając gorącym bulionem. Każde ziarenko wchłonie maksimum smaku, a dodany pod koniec parmezan będzie kropką nad „i”.

Zdjęcie - Kaszotto z jarmużem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatki typowo zimowe- jarmuż i grzyby (pieczarki), w sam raz na rozgrzewkę!

Zdjęcie - Kaszotto z jarmużem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcja dla 3 osób.

Zdjęcie - Kaszotto z jarmużem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • pęczak - ok. 100 g
  • cebula - 1 szt
  • jarmuż - 200 G
  • pieczarki - ok. 10 szt
  • bulion - ok. 1 litr
  • białe wino wytrawne - 1/2 szklanki
  • parmezan - 4 łyżki, świeżo tarty
  • masło - 2 łyżki, zimne
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania

Jarmuż pokrój na małe kawałki, obgotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Odlej, przelej zimną wodą i dokłądnie osusz.

Pieczarki pokrój w talarki, usmaż na złoto na oleju, przypraw solą i pieprzem. Przełóż do miseczki, odstaw.

Na dużą patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę.

Dodaj kaszę, dokładnie wymieszaj. Wlej wino, odparuj (gotuj na małym ogniu 2-3 minuty).

Dolej ½ szklanki ciepłego bulionu, wymieszaj. Gdy kasza wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj, aż kasza uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowana (ok. 20-30 min). Wymieszaj z grzybami i jarmużem. Zdejmij z ognia i dodaj parmezan oraz zimne masło. Ewentualnie dopraw do smaku.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy