Kaszotto z jarmużem i pieczarkami
Jeśli miałoby być bardziej światowo, powinnam napisać „orzotto”, w obu przypadkach chodzi jednak o to samo- ugotowanie kremowego dania z kaszy, pełnego aromatu, bo przyrządzanego tak, jak risotto- bez pośpiechu, z typowo włoskimi dodatkami.
Pęczak gotujemy w dużym rondlu, partiami podlewając gorącym bulionem. Każde ziarenko wchłonie maksimum smaku, a dodany pod koniec parmezan będzie kropką nad „i”.
Dodatki typowo zimowe- jarmuż i grzyby (pieczarki), w sam raz na rozgrzewkę!
Porcja dla 3 osób.
Składniki- pęczak - ok. 100 g
- cebula - 1 szt
- jarmuż - 200 G
- pieczarki - ok. 10 szt
- bulion - ok. 1 litr
- białe wino wytrawne - 1/2 szklanki
- parmezan - 4 łyżki, świeżo tarty
- masło - 2 łyżki, zimne
- oliwa - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Jarmuż pokrój na małe kawałki, obgotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Odlej, przelej zimną wodą i dokłądnie osusz.
Pieczarki pokrój w talarki, usmaż na złoto na oleju, przypraw solą i pieprzem. Przełóż do miseczki, odstaw.
Na dużą patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę.
Dodaj kaszę, dokładnie wymieszaj. Wlej wino, odparuj (gotuj na małym ogniu 2-3 minuty).
Dolej ½ szklanki ciepłego bulionu, wymieszaj. Gdy kasza wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj, aż kasza uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowana (ok. 20-30 min). Wymieszaj z grzybami i jarmużem. Zdejmij z ognia i dodaj parmezan oraz zimne masło. Ewentualnie dopraw do smaku.