Ciecierzyca z cukinią
Expresowe,bardzo proste,wrecz ascetyczne danie z wykorzystaniem ciecierzycy i cukinii.Jesli masz ugotowana ciecierzyce pod reka zrobisz je w niecale 10 minut.Warto wykorzystac ostatnie cukinie do przygotowania tego pozywnego,zdrowego dania.Nie wiem czy wszyscy zachwyca sie jego smakiem,ale lubiacy ciecierzyce i cukinie na pewno.Gwarantem dobrego smaku jest pyszna soczewica i o ile do hummusu nadaje ta z puszki ,tutaj-podana prawie saute, najlepsza jest jednak ta samodzielnie ugotowana.
Skladniki:
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzka oleju rzepakowego
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzka wody
1 mala cukinia
200 g ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie z puszki)
2 lyzki swiezo posiekanych ziol
sol,pieprz
Wykonanie:
- ugotowac wczesniej ciecierzyce (najlepiej wg tego przepisu)
- sos sojowy,olej,sok z cytryny i wode umiescic na patelni i mocno rozgrzac.Pokrojona w drobna kostke cukinie dodac do sosu i podpiec krotko na silnym ogniu
- dodac ciecierzyce,wymieszac.Pospolic i oproszyc pieprzem
- podawac z posiekanymi ziolami ( u mnie:tymianek,oregano i mieta)
Danie zawiera:274 kcal,15 g bialka,10 g tluszczu
32 g weglowodanow,9 g blonnika,0 g cholesterolu
Danie pochodzi z magazynu"Natürlich"