Pieczone, młode ziemniaczki na ostro
Niby nic takiego , a smakują każdemu!
Mowa o młodych ziemniakach.
Delikatne … mięciutkie …
Smakują zarówno same , polane tylko masełkiem … z jajkiem sadzonym … świeżym kefirem …
To taki typowo polski , letni obiad.
Dziś mam dla Was przepis na młode ziemniaczki w wydaniu na ostro – tak jak ja lubię najbardziej!
Z dodatkiem pachnącego czosnku … cebulki dymki … papryki … i świeżego szczypiorku z własnego ogródka.
Pyszne!
SKŁADNIKI:
* młode ziemniaki – 500 g
* cebula dymka – 2 szt
* czosnek – 4 ząbki
* sól – do smaku
* papryka ostra – do smaku
* świeży szczypiorek – 1 pęczek
* olej – do natłuszczenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ziemniaki oczyszczamy , podgotowujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik.
Blachę natłuszczamy olejem , wrzucamy posiekaną w piórka cebulkę i całe , obrane ząbki czosnku.
Ziemniaki odcedzamy , wkładamy do blachy.
Po całości skrapiamy jeszcze odrobiną oleju i posypujemy papryką i odrobiną soli.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
Podajemy zrumienione ze świeżym szczypiorkiem!
Smacznego!