Kotlety z soczewicy
- SKŁADNIKI:
- * soczewica - ok. 250 g
- * jajko - 1 szt
- * bulion - 2 szklanki
- * czosnek - 3 ząbki
- * majeranek - 1 łyżeczka
- * tarta bułka - 3 łyżki
- * sól - 1 łyżeczka
- * pieprz - 1 szczypta
- * olej do smażenia
Soczewicę uwielbiam!
Nie ważne czy zielona czy czerwona … czy w sałatce … czy w zupie …. – każdą z przyjemnością zajadam!
Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione kotleciki z czerwonej soczewicy.
Delikatne , niesamowicie sycące , zdrowe – świetnie smakują zarówno soli , jak i z ulubionym sosem np. pomidorowym.
Są świetną alternatywą dla mięsa i z całą pewnością posmakują nie tylko wegetarianom.
Polecam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę dokładnie myjemy. Namaczamy ok. 10 minut. Gotujemy ok. 25-30 minut w bulionie z dodatkiem łyżeczki oleju. Jeśli bulion całkowicie nie odparował , odcedzamy soczewicę na sitku i studzimy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy. Wbijamy jajko , doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy dodając bułkę tartą. Formujemy kotleciki , a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Zajadamy! Smacznego!