Makaron po kawaleryjsku
Makaron ten to propozycja na szybki, ale dość kaloryczny obiad, idealny na jesień. Można by powiedzieć, że jest to taka „carbonara w wersji wege”, ponieważ boczek zastąpiony jest orzechami włoskimi. Fakt ten powoduje oczywiście, że ostateczny smak potrawy jest inny, jednak nadal bardzo smaczny i baaardzo sycący :)
MAKARON PO KAWALERYJSKU
(2 porcje)
180g spaghetti,
½ szklanki orzechów włoskich,
1 żółtko,
½ szklanki śmietanki 18% do sosów (z kartonika),
1 łyżka masła,
3 łyżki startych serów o wyrazistym smaku (cheddar, grojer, parmezan itp., u mnie 2 łyżki cheddara i 1 parmezanu),
sól i pieprz,
świeża bazylia do dekoracji
Orzechy grubo posiekać i podprażyć na suchej patelni, aby stały się bardziej aromatyczne.
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym czasie w dużej misce wymieszać żółtko, śmietankę i starte sery, doprawić solą i pieprzem.
Makaron odcedzić, wymieszać z masłem. Do miski z sosem śmietankowym dodać makaron i orzechy, całość dokładnie wymieszać, posypać listkami bazylii i od razu podawać.
(na podstawie przepisu z książki H. Szymanderskiej „Potrawy z orzechami” z moimi zmianami)