Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem

Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem

Pieczone młode ziemniaczki to jedna z najlepszych rzeczy na świecie. Mogą być dodatkiem do mięsa lub ryby, ale równie dobrze smakują same, popijane kefirem lub zsiadłym mlekiem. Wzbogacone oliwą i rozmarynem są niezwykle aromatyczne i naprawdę ciężko przestać je jeść ;)

Zdjęcie - Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MŁODE ZIEMNIACZKI PIECZONE Z ROZMARYNEM
(2 porcje)
400g młodych ziemniaków,
1 łyżka oliwy,
sól morska,
świeżo mielony pieprz,
1 łyżka igiełek świeżego rozmarynu

Ziemniaki wyszorować i ugotować w lekko osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Odcedzić je i ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub patelni z metalową rączką. Dodać oliwę, igiełki rozmarynu oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Piec w 220 stopniach przez około 25 minut, aż zrobią się złociste. Od czasu do czasu delikatnie zamieszać ziemniaki, żeby rumieniły się równomiernie.


(wg przepisu Jamiego Olivera)


Zdjęcie - Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów