Warzywne racuchy
To miały być placki marchewkowe. Pomyślałam, jednak, że sama marchew będzie mdła więc dorzuciłam niewielki kawałek pora a kiedy otworzyłam lodówkę i zobaczyłam kilka pieczarek wiedziała już, że i one wylądują w plackach. Całość wyszła zaskakująco dobra i delikatna. Słodycz marchewki doskonale połączyła się z ostrością pora. A dla większego zaostrzenia smaku podałam racuchy z sosem czosnkowym.
Składniki:
- 2 duże marchewki
- mały kawałek pora
- 6-7 pieczarek
- 2 jajka
- sól, pieprz (sporo)
- szczypta curry
- tymianek
- 2-3 łyżki mąki
- oliwa do smażenia
Marchewkę obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Pora pokroić w drobne krążki, pieczarki w paseczki lub kostkę. Do miski z warzywami dodać jajka, wymieszać, dodać mąkę, sól, pieprz i tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę. Łyżką kłaść małe porcję masy warzywnej i smażyć na rumiano z każdej strony. Wyjąć z patelni, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać na ciepło w towarzystwie sosu czosnkowego.
Smacznego:)