Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Dzisiaj zapraszam na dalszy ciąg jaglanej fascynacji i proponuję delikatną pieczoną cukinię z jeszcze bardziej delikatnym jaglanym farszem. Danie doskonałe zarówno na obiad jak i na lekką kolację. Najlepiej smakuje na ciepło ale na zimno też jest niezłe. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Cukinia faszerowana kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  •  1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • tymianek

Kaszę ugotować na sypko. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę dusić. Dodać pokrojone pieczarki i udusić do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę papryki i chwilę dusić razem. Usmażone warzywa dodać do kaszy jaglanej, dodac posiekaną pietruszkę i dokładnie wszystko wymieszać. Cukinie przekroić wdłuż, wyciąć środek i napełnić farszem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 20 min.5 minut przed wyjęciem można posypać cukinie startym serem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów