Cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Dzisiaj zapraszam na dalszy ciąg jaglanej fascynacji i proponuję delikatną pieczoną cukinię z jeszcze bardziej delikatnym jaglanym farszem. Danie doskonałe zarówno na obiad jak i na lekką kolację. Najlepiej smakuje na ciepło ale na zimno też jest niezłe. Bardzo polecam.
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- tymianek
Kaszę ugotować na sypko. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę dusić. Dodać pokrojone pieczarki i udusić do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę papryki i chwilę dusić razem. Usmażone warzywa dodać do kaszy jaglanej, dodac posiekaną pietruszkę i dokładnie wszystko wymieszać. Cukinie przekroić wdłuż, wyciąć środek i napełnić farszem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 20 min.5 minut przed wyjęciem można posypać cukinie startym serem.
Smacznego:)