Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku
Dzisiejszy pomysł na potrawkę ze słodkich ziemniaków i szpinaku lub jarmużu to wynik eksperymentu pt. „co by tu jeszcze zrobić z batatami i szpinakiem/jarmużem”? Jarmuż i szpinak wykorzystuję zamiennie, dlatego na zdjęciach częściowych jest jarmuż, a na końcowych szpinak :)! Najczęściej z tych dwóch składników przygotowuję bataty nadziewane szpinakiem, ale dla urozmaicenia dodałam do nich -tym razem- sos pomidorowy i ciecierzycę. Oczywiście taką potrawkę można podawać z chlebem, ryżem czy kuskusem. Zapraszam – oto potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku/jarmużu :-)
Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinakuSkładniki:
- ok. 750 g słodkich ziemniaków
- 150-200 g szpinaku lub jarmużu
- 2 cebule
- 1 puszka ciecierzycy
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 1 litra pomidorowej passaty
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cebulę i czosnek i obrać. Cebulę pokroić w półplasterki a czosnek w plasterki. Na głębokiej patelni lub w dużym rondelku rozgrzać olej i wrzucić cebulę i czosnek oraz kmin, paprykę i kolendrę. Smażyć na małym ogniu aż cebula zmięknie.
Bataty obrać i pokroić na półplasterki lub jeśli mamy duże bataty to w grubą kostkę. Dodajemy do podsmażonej cebuli i podsmażamy, kilkakrotnie mieszając około 5-10 minut. Dodajemy opłukany szpinak lub jarmuż i smażymy chwilę aż zwiędnie. Dodajemy ciecierzycę i passatę, odrobinę cukru i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu aż bataty będą miękkie.
Smacznego :-)