Cobbler to owoce pieczone pod pierzynką z ciasta. Bardzo słusznie kojarzy się z crumble, bo - choć nie ma w nim kruszonki - sposób podania jest podobny. Najczęściej na ciepło, z lodami lub bitą śmietaną, polecam również Waszej uwadze wersję light z jogurtem naturalnym.
Puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni i aromatycznego cynamonu. W sam raz na jesienne chłody :) Genialnie smakuje posmarowane domowymi powidłami śliwkowymi. Polecam !
Ciasto za to smaczne jest, nawet bardzo, z jabłkami i orzechami. Przepis miałam od dawna zapisany w zeszycie, nie chciało mi się nie wiem jak kombinować i w końcu przyszła kolej na niego :-). Polecam, śmiało można robić, ten kusi smakiem i wyglądem
Banalnie prosta w przygotowaniu, wychodzi karmelowo-słodka i mięciutka. W dodatku wygląda naprawdę ślicznie! W tym roku mam zamiar przepis powtórzyć; prawdopodobnie w większej ilości, żeby jednak starczyło do ciasta...
Bardzo smaczne, aczkolwiek dla niektórych kontrowersyjne danie. Kiedyś obowiązkowe serwowane na weselach i imprezach imieninowych. Teraz stosunkowo rzadko podawane, a szkoda...
Po ubiegłotygodniowym cieście z gruszkami, została mi spora ilość kruchego ciasta. Postanowiłam wykorzystać je do przeuroczych babeczek z masą budyniową i owocami.
Mąka kokosowa jest bezglutenowa oraz niskowęglowodanowa, ale przede wszystkim bardzo smaczna. Nadaje się prawie do wszystkiego, np. do zrobienia tych pysznych placuszków z dodatkiem masła orzechowego. Wychodzę sycące, nieprzesłodzone, aromatyczne i lekko chrupiące za sprawą kawałków fistaszków.
Aronia nie jest uznawana za przysmak, ale jako dodatek w koktajlu jest bardzo smaczna. Nie należy tylko przesadzić z ilością owoców. Im więcej dodasz aronii, tym gęściejszy i bardziej cierpki wypijesz koktajl.
Moja wersja ratatouille to nawiązanie do tarty lub pizzy warzywnej, a z gorącym, pomidorowym sosem bardzo dobrze komponuje się kawałek chrupiącej bagietki.