Naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim lub szpinakiem
Czosnek niedżwiedzi charakteryzuje się wspaniałym, lekko czosnkowym smakiem i nie zostawia nieprzyjemnego zapachu. Jest nie tylko znakomitym dodatkiem smakowym, ale również leczniczym. Wzbogaca smakowo wiele potraw, zarówno mięsnych, mącznych i wegetariańskich. Sprawdza się jako dodatek do białego sera, do past kanapkowych, zup, sałatek i do produkcji domowego masełka smakowego.
Dzisiaj przygotowałam naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim, jeżeli nie macie liści czosnku, z powodzeniem możecie zastąpić go szpinakiem. Naleśniki szpinakowe można bardziej doprawić np. dwoma ząbkami czosnku pospolitego, czy ostrą papryczką. Naleśniki można podać na wiele sposobów np. z twarożkiem i pokrojonym ogórkiem kiszonym. Zawinięte naleśniki można pokroić w plasterki nabić na wykałaczkę i staną się oryginalną przekąską na domowych przyjęciach
Składniki / 7 sztuk
- 1 szklanka drobno pokrojonych liści czosnku niedźwiedziego lub szpinaku
- 200 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 szkl. wody
- 1/2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- oliwa do smażenia