Tapenada z czarnych oliwek
Tapenada to pasta z oliwek ( najczęściej czarnych ), wywodząca się z Prowansji.
Bardzo często spotykana również w kuchni śródziemnomorskiej.
Najczęściej stosuje się ją jako dodatek do świeżego pieczywa, makaronu, a nawet mięs czy ryb!
Pastę robi się błyskawicznie i jest świetnym pomysłem na leniwe śniadanko albo kolację!
Ja uwielbiam z grzankami … a Wy z czym ją podacie?
SKŁADNIKI:
* wydrylowane, czarne oliwki – 150 g
* czosnek – 2 ząbki
* kapary – 2 łyżki
* anchois – 2 szt
* natka pietruszki posiekana – 3 łyżki
* sok z cytryny – 1 łyżka
* oliwa z oliwek – 4 łyżek
* chili – 1 szczypta
* pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Anchois moczymy przez ok. 20 minut w mleku.
W blendera wkładamy oliwki, kapary, czosnek, anchois , natkę pietruszki i chili.
Dodajemy sok z cytryny i oliwę – miksujemy na gładką masę.
Doprawiamy pieprzem i odstawiamy do schłodzenia na ok. pół godziny.
Smacznego!